dimecres, 13 de novembre del 2013

Quarta partida. Taules molt lluitades. Això és un Mundial.



Segueix en directe:


ANAND     1/2     -   CARLSEN   1/2



Marcador:  Anand    2   -  Carlsen   2




Comentaris Gabriel Beaskoa

Per fi ha arribat la partida que tots esperàvem. Carlsen ha despertat, però Anand ha tornat a demostrar perquè és campió del món. Tot semblava tranquil i avorrit quan s'ha plantejat la variant Berlín de l'espanyola o, com també es coneix, “el mur de Berlín”, una línia popularitzada per Kràmnik durant el seu matx amb Kaspàrov l'any 2000. La reputació d'aquesta defensa s'ha fet cada cop més sòlida fins al punt que, molts jugadors de l'elit, han optat darrerament per evadir-la jugant d3 ben aviat, una jugada modesta que promou un joc més tranquil, però menys teòric. S'esperava un vaivé de maniobres on els jugadors, com a les tres partides anteriors, s'acabarien partint el bacallà. Però tot ha canviat a la juga 18 quan Anand ha jugat Ce2. De sobte, el peó d'a2 s'ha mostrat sucós i, tot i que semblava massa golós menjar-se'l, Carlsen no s'ho ha pensat. “He vist que me'l podia menjar i que el meu alfil no quedava caçat” ha dit després durant la roda de premsa.
A partir d'aquell moment, el vigent campió ha pres certa iniciativa i, un pèl alienat, ha començat a empènyer els peons de flanc de rei per cercar contra-joc. No obstant, el balanç era clar: les negres tenien un peó de més. La torre negra ha anat a h4 per pressionar la base de la cadena de peons i el cavall a f2 ha quedat lligat a la seva defensa. Carlsen només tenia un problema, la seva torre d'a8, i per això ha provat d'obrir la columna amb a5, però Anand, precís, ha aturat el peó aventurer amb Tc4. Però les negres no cessaven en la seva idea d'obrir el joc per activar les peces i han jugat g6, que les blanques han respost amb Tdc1, per incrementar la pressió sobre c7. Aquí començava la lluita en què cada jugador buscava el seu propi contra-joc.
Carlsen atacava la cadena de peons i Anand restringia el joc del cavall negre. Amb el canvi de peons s'ha arribat a la jugada 35. Les negres acabaven de jugar Ae8 i estaven a punt per activar la torre per d8. El pla obvi pel blanc era el d'activar el seu rei per g2-g3, però llavors Td8 i g5 molestaven. Les blanques estaven tancades al mig del tauler i les torres negres es tornaven actives. Th6 pressionava el peó blanc i semblava que tots els problemes de les negres s'havien acabat. A la taula de retransmissió, Lawrence i la bella Tània proposaven Rg2 i Rg3 per intentar d'una vegada per totes d'activar el cavall d'f2 per e4. Però després de Td8 i g5 ja es veia que el cavall blanc tornava a estar lligat i no tenia bones caselles. Moure'l significaria cedir la casella d3 amb escac per la torre negra. Tot i això, semblava que les blanques podrien anar suportant la pressió. Una cosa estava clara, les negres estaven millor. I llavors, canviant el temps de passat a present Anand, amb menys de deu minuts al rellotge, aixeca un braç infinit al cel, furga pels núvols fins que en grata un que es posa a riure. Allà hi descansa un àngel omnipotent de ment preclara que té pessigolles. Les seves idees són inaccessibles per als mortals, però el Tigre de Madràs l'engrapa pel turmell, estira fort i el dispara cap a la terra. L'àngel i la seva idea cauen a la velocitat de la llum i s'esclafen contra la casella e4, i de la sang n'apareix un cavall. De sobte, tots els mòduls d'anàlisi tenen un atac epilèptic i l'avantatge de les negres s'esfuma. Carlsen queda totalment desconcertat, menja el peó que el rival li regala i fa un escac. El rei es passeja sobiranament per f2 i e3. I la torre torna espantada a f8. 0.00. Llavors aflora la idea que amagava “cavallequatredobleexclamació”: Cd4. El peó de c7 caurà i el contra-joc desitjat apareix del no-res.
I Hem tornat al pretèrit indefinit d'indicatiu. La resta de la partida ha estat molt emocionant. Carlsen ha mantingut el peó i ha lluitat per allargar el joc. Ha preparat trampes i trucs, però Anand, sòlid com una roca, ha aconseguit neutralitzar aquests intents. Seria massa llarg explicar-ho tot. El final de torres era de taules, però jo, contra l'endimoniada tossudesa del número u del món, sé del cert que l'hagués perdut. Anand no. És el campió del món. Està demostrant que té prou dignitat per conservar el ceptre, però un jovenet descarat se li acara, i ara ja no té por d'enfrontar-s'hi cos a cos.


Llocs interessants on es comenta el mundial

Ajedrez21

Video resums Ajedrez21

Videos Chess Club

Partida 1 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 2 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 3 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada per Fermin Gonzalez

Notícies Chess Base

Article Leontxo Garcia a El País. Partida 4

Article Leontxo Garcia després de la partida 3

Partida 2 comentada per Leontxo Garcia a El Pais

Article a El Pais de Leontxo Garcia després de la partida 1

Ajedrez Actual a Facebook

Chess and strategy. Tota la informació actualitzada. Web francesa.

Chess Live. Cròniques ronda a ronda


Marca comenta partida a partida

Comentari Marca partida 4

Kasparov sobre el matx:



ANUNCI  DEL  BLOG



Demà jornada de descans, farem una entrada al Blog d'anàlisi del matx fins aquest moment, acabades les 4 primeres partides.

Hi haurà:

Carlsen. Impressions positives i negatives.

Anand. Impressions positives i negatives.

Impacte del Matx. Característiques d'aquest enfrontament en comparació amb altres finals, i quina repercussió té en els mitjans de comunicació o en el nostre àmbit escaquístic.