divendres, 15 de novembre del 2013

Cinquena Partida. Carlsen s'avança en el marcador.




Segueix en directe:



Prèvia del matx


CARLSEN    1   -   ANAND    0



Marcador: Carlsen  3  -  Anand  2




Comentaris Gabriel Beaskoa


I per fi, a la cinquena ronda, Carlsen ha trobat la posició que buscava. Les peces estaven quietes, els peons bloquejats i el blanc gaudia d'un avantatge infinitesimal. No hi havia cap recurs aparent, només jugades per anar tirant. Anand ha tornat a demostrar que l'activitat és la solució a tots els problemes i ha mastegat l'espai enemic, fins que les seves torres han empresonat el rei blanc. Però davant seu no hi havia un home nerviós, impressionable i fal·lible. Davant seu hi havia una màquina. Algú que va ser nen fins que va caure a la marmita de la poció màgica. Aquell cos no es movia, perquè ja no era cos, sinó un mòdul d'anàlisi. En el més profund d'aquella posició asimètrica i, per alguns, incomprensible, hi descansava la igualtat absoluta. L'equilibri de Carlsen, que sorgeix quan es canvien algunes peces. Llavors els mòduls, el rival, els espectadors i els comentaristes veuen igualtat, però ell veu alguna cosa més. No es tracta d'una variant, d'un cop tàctic, d'un avantatge posicional clar. Ell veu resistència i la seguretat de no fallar. La igualtat existeix, però penja d'una emoció humana. Davant seu, un campió del món que no falla, encara. 
Carlsen agafa les peces sempre amb la mateixa força, les mou al mateix ritme, prem el rellotge a poc a poc, i espera. Anand no falla, Carlsen espera. 
Anand no falla, Anand no falla, Anand falla.
 Llavors el rostre de Carlsen no s'arruga, no varia. La cadena de producció segueix fabricant en sèrie més jugades. Houdini no s'altera. Totes les seves jugades són correctes, ni millors ni pitjors, senzillament correctes. Les d'Anand ho són totes, menys una, i quan se n'adona la seva titànica resistència es desmunta, el campió col·lapsa. Ja no pot tornar a la inèrcia de la posició, que vola cap a les mans segures de l'androide, que ara ja no és maquina, ara és victòria. Anand té tos, es frega la barbeta, es mastega el llavi, empassa saliva. L'oportunitat de seguir movent-se per l'equilibri tediós i  infinit ha passat. Ha estat un home, dur com una roca, precís, intel·ligent, ambiciós, però finit. Tot cau.
La resistència ha guanyat un punt, avui. Els escacs precisos i inalterables han tornat a doblegar la imprecisió creativa, sense pietat. Els humans ens estem quedant enrere.

 El tigre està ferit, però no l'hem de donar per mort. Tornarà amb força, rugirà fins el darrer alè. No permetrà que aquesta bonica història s'acabi. És possible que , al final, s'hagi d'acarar a la freda realitat, però encara ha de viure 7 dies més. Tindrà a tot una massa d'enfervorits aficionats al Gran Joc al costat per acompanyar-lo, si és necessari, al seu final.

Gabriel Beaskoa

Llocs interessants on es comenta el mundial

Ajedrez21

Video resums Ajedrez21

Videos Chess Club

Partida 1 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 2 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 3 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada per Fermin Gonzalez

Notícies Chess Base

Article Leontxo Garcia El País Partida 5

Article Leontxo Garcia a El País. Partida 4

Article Leontxo Garcia després de la partida 3

Partida 2 comentada per Leontxo Garcia a El Pais

Article a El Pais de Leontxo Garcia després de la partida 1

Ajedrez Actual a Facebook

Chess and strategy. Tota la informació actualitzada. Web francesa.

Article Chess Live Partida 5

Chess Live. Cròniques ronda a ronda


Marca comenta partida a partida

Comentari Marca partida 4

Kasparov sobre el matx: