dissabte, 9 de novembre del 2013

Primera partida. Molta igualtat i taules. Inclou comentaris GM Cuartas i Gabriel Beaskoa


http://chennai2013.fide.com/

Segueix en directe:




http://chennai2013.fide.com/fide-world-chess-championship-2013-live/


Prèvia del matx

http://rabiosactualitatescacs.blogspot.com.es/2013/11/previa-del-matx-anand-carlsen-campionat.html


MAGNUS  CARLSEN   1/2   -  VISHWANATHAN  ANAND  1/2










Comentaris GM Jaime Alexander Cuartas:

"Carlsen es bueno con estructuras o cadenas de peones fijas. Contra dinàmicas pierde fuerza. Anand en la partida no definió la cadena central, lo reservó; fué definida en el momento de mejorar sus piezas menores".



Comentaris i crònica Gabriel Beaskoa


Moments abans que comencés la retransmissió oficial del campionat del món d'escacs 2013, a la pantalla s'hi projectava la caràtula del torneig. Qui hagi obert en aquell moment la pàgina de retransmissió en directe haurà quedat ben sorprès quan, de sobte, s'ha sentit un cruixir de micròfon i s'ha escoltat a Lawrence Trent, el presentador i moderador de l'esdeveniment, donar instruccions a l'equip de realització i als seus companys de taula. Sense saber-ho, tot el que feia s'estava retransmetent en directe. Mirava a un costat i a un altre, amb una expressió greu, tractant que tothom sabés què havia de fer. Al seu costat, la bella Tania Sachdev, li preguntava detalls sobre el software de visualització del tauler, i ell responia molt sec i empipat en veure que no tothom estava preparat. “Have you ever played chess?” S'ha escoltat, i la veu de Tania, sotmesa, s'ha apagat. Amb els llavis separats, a punt de dir alguna cosa en tot moment, Lawrence mirava atònit el seu entorn. Se'l veia neguitós i irat. El rebombori de fons era constant, els periodistes equipats amb càmeres gegants li passaven per davant fins que Susan Polgar, l'altra comentarista principal, els hi ha dit amb la mà que sortissin. La imatge se n'ha anat, i ha tornat la caràtula oficial.
Han passat cinc minuts densos. Alguna cosa no anava bé, m'he dit, però la imatge ha tornat, i ha tornat a aparèixer Lawrence amb els ulls vermells i el rostre estirat, rodejat de tots els comentaristes. Quan li han dit que estava en directe ha forçat un somriure ampli i ha donat una càlida benvinguda a tots els espectadors. Ha presentat els seus contertulians i ha fet referència a la cambra de vidre insonoritzat on s'hi trobava el tauler. Però quan han intentat mostrar-la no es veia res. Estava rodejada d'una baluerna de periodistes, uns damunt dels altres. Era una massa gegant que pampalluguejava amb flaixos frenètics i un xivarri escandalós. Llavors han obert la càmera de l'interior de la sala i per fi l'hem vist. Un noi ros, armat amb un vestit fet a mida, amb l'esguard fix al tauler. Era Carlsen, que ha unit les mans i ha enfonsat el cap. “Is he praying?” ha preguntat Lawrence.
La imatge era impressionant: Carlsen dins la cambra insonoritzada, absolutament abstret i, a l'altra banda del vidre, una cinta groga de seguretat sobrecarregada per la massa de periodistes que s'hi abraonaven com animals per poder accedir a un tros d'atmosfera respirable i llençar una fotografia. Els dos guàrdies de seguretat, sobrepassats per la situació, s'ho miraven amb curiositat. L'única persona que impedia l'allau era un membre de l'organització, esclafat contra el vidre, que contenia la bogeria tot sol. Quan quedava un minut per començar ha aparegut el campió del món i s'ha assegut. No hi ha hagut cap contacte visual entre els dos adversaris, cap mirada reptadora, només una lleugera encaixada de mans abans de començar.
Les taules s'han acordat a les 16 jugades, la primera partida més curta de la història dels campionats del món. Però no han estat unes taules sense sentit. Carlsen, que tenia les blanques, ha jugat amb poca decisió i s'ha vist totalment superat per Anand, que l'ha portat cap a una variant forçada, i ha anul·lat qualsevol especulació i maniobra. El prodigi noruec no ha intentat res més. Ha acceptat que les negres havien igualat després de dxc4, i s'ha conformat amb les taules. No semblava massa preocupat després, tot i que les taules afavoreixen a Anand, no només perquè era negres, sinó perquè les ha aconseguit de manera incontestable, prenent la iniciativa del joc i controlant Carlsen en tot moment. Els jugadors deuen haver notat tota aquesta tensió que es respirava a la sala de joc. Ningú estava preparat per encetar el moment que feia mesos que s'esperava. Això encara no ha començat, els dos caçadors han fet una ullada al terreny i se n'han anat a descansar. Demà serà un dia dur.

Llocs interessants on es comenta el mundial

http://www.ajedrez21.com/

http://www.ajedrez21.com/noticias/1774/mundial

http://www.youtube.com/watch?v=3r4v3dx9v1E

http://www.escueladeajedrez.com/

http://www.escueladeajedrez.com/articulo/anand-carlsen

http://es.chessbase.com/post/leontxo-garca-en-directo-desde-madrs

https://www.facebook.com/ajedrezactual?hc_location=stream

http://www.chess-and-strategy.com/

http://chesslive.com/blog/

Kasparov sobre el matx:

http://es.chessbase.com/post/kasparov-sobre-el-duelo-anand-carlsen