dilluns, 18 de novembre del 2013

Sisena partida. Carlsen torna a guanyar i s'escapa en el marcador




Segueix en directe:



Prèvia del matx

Prèvia a Rabiosa Actualitat


VISHWANATHAN  ANAND  0  -  MAGNUS  CARLSEN  1




Marcador de la final:

Magnus Carlsen        4
Vishwanathan Anand  2




Comentaris Gabriel Beaskoa

Ha passat molt temps des que Alekhine va dir que “L'objectiu del joc no és la victòria, sinó l'art”, i Fischer que “No crec en la psicologia, crec en les bones jugades”. Ha passat molt temps des que Steinitz i Txigorin discutien damunt el tauler sobre la ciència i les forces de la naturalesa, que Kaspàrov i Kàrpov explicaven les seves idees oposades durant les jugades dels seus interminables matxs, fins que les fusionaven per fer avançar els escacs un pas més. No crec que Alekhine no volgués guanyar, ni que Fischer no fos un astut provocador, però l'art i l'emoció desapareixen i les bones jugades són avorrides. A la quarta partida vaig tenir una experiència estètica quan vaig veure Ce4!!. La història viva dels escacs dels darrers anys reclamava el seu lloc en el futur. Anand ens feia gaudir de la nostra estimada afició. Era un jugador contra el vent, que desconcertava la màquina impassible. De sobte, Carlsen cometia un error, no podia creure que no se sentís el brunzit de les seves bateries treballar. Però era només un bonic miratge. Els escacs es revelaven amb art. No volien acceptar que només es tracta de provocar la fatiga.
La partida d'avui ha estat com la d'ahir. No cal comentar-la per saber-ho. Anand ha lluitat per aconseguir algun avantatge a llarg plaç, evitant les línies més forçades de la berlinesa, amb d3. Ha maniobrat amb les seves peces fins que s'han canviat totes. Llavors Carlsen ha començat a jugar. Quan arriba la calma després de la lluita comença la lluita del noruec. La posició no prometia gens, només era un ball de peces majors. Anand tenia un peó doblat, és cert, però que només ha tingut importància quan ha perdut la paciència. Tot i això, les taules eren clares. Però Carlsen esperava, decidit a aprofitar els errors del seu oponent, amb paciència de marbre. I ha aconseguit el que volia, per segon dia consecutiu. Quan tothom veia les variants de taules el tigre ha fallat, no ha vist el parany.
Carlsen ens ha ensenyat que és jove, que juga bé i que té molta resistència. Kaspàrov ens va ensenyar atacs en tromba, Alekhine també. Kàrpov ens va ensenyar com aprofitar petits avantatges reals, afegint una mica de pertorbació per veure el rival asfixiant-se. Tal ens va ensenyar màgia, Fischer força i precisió, Botvínnik preparació i longevitat, Capablanca talent... Carlsen ens ha ensenyat que Anand ja té una edat, i que la gent s'equivoca i ell ho aprofita. Així és com, de moment, ha d'inscriure el seu nom a la història dels campions del món.
Vishy, home valent! Descansa bé demà. Mostra'ns que no tot està perdut, que podem veure dos homes equivocant-se, que pot haver-hi emoció fins al final. Salva els escacs de la seva inalterable evolució i torna'ns la tranquil·litat de saber que som imperfectes i agosarats. Escriu, si us plau, un interrogant a la planella del teu robòtic rival!



Llocs interessants on es comenta el mundial

Ajedrez21

Video resums Ajedrez21

Videos Chess Club

Partida 1 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 2 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 3 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 5 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 6 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 4 analitzada per Fermin Gonzalez

Notícies Chess Base

Articles Leontxo Garcia El Pais

Article Leontxo Garcia El Pais Partida 6

Article Leontxo Garcia El País Partida 5

Article Leontxo Garcia a El País. Partida 4

Article Leontxo Garcia després de la partida 3

Partida 2 comentada per Leontxo Garcia a El Pais

Article a El Pais de Leontxo Garcia després de la partida 1

Ajedrez Actual a Facebook

Chess and strategy. Tota la informació actualitzada. Web francesa.

Article Chess Live Partida 5

Chess Live. Cròniques ronda a ronda


Marca comenta partida a partida

Comentari Marca partida 4

Kasparov sobre el matx: