diumenge, 15 de desembre del 2013

Levan Aroshidze guanyador del Memorial Garcia Ilundain. Opinió inscripció GMs i MIs als opens


MEMORIAL  GARCIA  ILUNDAIN






Levan Aroshidze del Banyoles guanyador del grup A.



Xavier Martínez Pla del Tres Peons i actiu col·laborador del Blog guanyador del grup B.



Classificació final Grup A

1) GM Levan Aroshidze    Banyoles                8 punts.
2) GM Miguel Muñoz       Cerdanyola Vallès   7 punts. 
3) GM Marc Narciso          Barbera Vallès         7 punts.

42 participants.

Classificació final Grup B

1) Xavier Martínez Pla     Tres Peons     7'5 punts.
2) Xavier Saurina             Gerunda           7 punts.
3) Toni Ayza                   Barcelona Uga   7 punts.

52 participants.



OPINIÓ  INSCRIPCIÓ  GMs i MIs  CAMPIONATS



Resulta un argument senzill pensar que tots els jugadors participants en un torneig han de pagar la mateixa inscripció. Per la meva part enfoco el tema desde una determinada perspectiva, que em condiciona a tenir un altre opinió, tenint en compte les característiques amb les que es disputen aquests campionats d'escacs.

Penso que la Federació Catalana d'Escacs s'ha equivocat a l'obligar als titulats GMs i MIs a pagar el preu de la inscripció al Memorial Garcia Ilundain. Sobretot al considerar que tot torneig organitzat directament per la Federació serà referència o model d'altres.

Tots sabem que la majoria de campionats d'escacs ofereixen premis per trams en un mateix grup, particions de grups segons nivell amb premis econòmics; inclús opens sub - nivell on jugadors de ranking alt no poden jugar. Aquests tipus de característiques o retocs discriminant per nivell de joc en premis no existeixen en altes esports; on les discriminacions d'un determinat torneig individual "open" es fan per sexe, edat o físic. Si ho fem en escacs no deixa de resultar una concesió per part dels jugadors de més nivell a favor de la promoció del joc. La lògica competitiva ens portaria només a premis als 5 o 10 primers classificats sense cap diferència de tram.

Que ningú em malinterpreti, s'han de donar els premis intermitjos, ja que en els reglaments oficials d'un esport la promoció sempre hauria d'estar per sobre del rendiment. Com a més certifica la Llei de l'Esport de la Generalitat de Catalunya on al definir les Federacions Esportives Catalanes cita: "....dedicades a la promoció, la gestió i l'organització de la pràctica de l'esport...."; també més endavant cita: ".....entre llurs finalitats socials inclou el foment i la pràctica......". Enlloc s'esmenta l'objectiu de la formació o el rendiment.


Pretenc en l'escrit transmetre que el més important és ser conscients que existeixen els premis de tram o campionats sub - nivell, on es discrimina lleument jugadors titulats en benefici de la promoció del joc. A partir d'aquí s'entèn que també ells fan una concesió inconscient en el tema al no portar-se tots els premis econòmics els primers classificats. Per tant trobo del tot lògic que els titulats tinguin també algun tipus de compensació a això, per mi aquesta seria el preu de la inscripció en el torneig.

Sabem de les dificultats econòmiques de molts organitzadors i clubs, que porten a aquests a retocar característiques de trams / premis per atraure jugadors /res o també a decidir que tots els participants paguin inscripció. Res a dir, tots els clubs són lliures de fer-ho; però la Federació Catalana no hauria de permetre el pagament de la inscripció dels titulats en els organitzats directament per ella, ja que aquests són referència molt important d'altres. 

No pot ser excusa que el Garcia Ilundain sigui econòmic, o que hi havia dos grups però no trams; perquè aquí resulta més important l'exemple o model que no la situació del torneig. Si en aquest torneig els titulats GMs i MIs paguen inscripció......que faran els altres organitzats pels clubs??, el mateix i probablement amb trams desproporcionats per atraure participació. D'aquí un temps sortirà o surt més a compte tenir un elo més baix a 2300 que per sobre; pots jugar on vulguis i aspirar a més premis.