dimecres, 8 de gener del 2014

Webs i Blogs d'actualitat i culturals



Aquesta entrada està dedicada a mostrar els enllaços d'algunes webs, blogs i altres publicacions digitals gratuites que són o han estat principal referència per a mi; o també les considero interessants per diversos motius. Algunes d'elles són molt conegudes o sovint actualitzades, altres no tant però no per això disminueix el seu atractiu. Totes elles són de temàtica cultural, informativa o d'enllaços i notícies. Sobre webs tècniques de joc potser algun dia faré un altre entrada més endavant.

No estan ordenades per preferència sino per la seva funcionalitat i origen. En cada cas faig una breu explicació referint les principals característiques de cadascuna.



PUBLICACIONS   EN   REVISTA


BUTLLETI  COLUMNA  OBERTA

El Butlletí Columna Oberta és l'altre projecte important digital on col·laboro. Revista d'aparició mensual amb diversos articles de temàtica variada. Hi ha un conjunt de clubs de Barcelona que tenen el seu espai per explicar les seves principals novetats, cròniques o notícies de la determinada entitat. La segona part de la publicació són articles de col·laboradors, alguns d'ells amb columnes fixes i altres que ho han fet esporàdicament. Es barregen les temàtiques tècniques, culturals, social, cròniques, .......

Considero molt positiu de la publicació la unió en el projecte de diferents clubs i col·laboradors també de diferents entitats.





BUTLLETÍ  FEDERACIÓ  CATALANA  D'ESCACS

L'històric Butlletí de la Federació Catalana d'Escacs és la principal font d'informació dels escacs catalans desde fa ja temps. En la seva vessant digital porta 50 numeros. Hi ha cròniques de campionats catalans i algunes partides publicades. Es redacta principalment desde Federació però també hi ha articles enviats desde els mateixos clubs organitzadors.






WEB   DE  FEDERACIONS


WEB  FEDERACIÓ  D'ESCACS   ANDORRA

Les webs de les Federacions d'escacs tenen el problema que han de cumplir primer una funció informativa de gestió burocròtica i reglamentària. Quantes més llicències tingui aquesta Federació més complicat resultarà escapar d'aquesta funció per a la web.

Per tant no és d'extranyar que la meva preferida resulta aquesta de la Federació d'Escacs d'Andorra, la trobo molt treballada i professional per la poca quantitat de llicències de la mateixa. Una web molt vistosa, amena, amb excel·lents cròniques, fotografies i informació.





WEBS  I  BLOGS   CATALANS   NOTICIES


AJEDREZND

Ajedreznd forma part de la història dels escacs catalans. En funcionament desde el 1999; és una web molt complerta amb enllaços de campionats, articles, debats d'opinió oberts, Editorial escrita pel webmaster president de la Federació Catalana, anuncis d'actualitat escaquística, twitter molt actiu, cròniques......

En alguns dels seus apartats trobem actualment altres webs catalanes més complertes; però Ajedreznd té la particularitat positiva que et permet en el mateix lloc trobar una extensa diversitat d'informació i enllaços de variats temes.






AJEDREZTORNEOS

Web amb enllaços de campionats acabats, en joc i propers. Actualment ha afegit un interessant apartat per als Circuits de Ràpides. Segurament la millor per buscar l'enllaç d'un torneig en joc o a jugar-se en properes dates. Sovint actualitzada darrerament.





ESCACS  GERUNDA

Les webs oficials dels clubs per mi és un tema on els escacs en general podriem millorar. Sovint clubs importants d'arreu del món descuiden aquest tema. De Catalunya m'agraden algunes que actualitzen sovint com el CE Sant Martí, CE Mollet, Cerdanyola Vallés. CE Llinars del Vallès, CE Agustí, CE Catalunya o CE Peona i Peó. En aquesta darrera també col·laboro activament.

Però menció especial mereix la del CE Gerunda, no només per tractar l'actualitat del club; sino que aquesta parla sovint d'actualitat de les comarques gironines. Resulta un mitjà d'informació regional molt pràctic.





BIDMONFA

A les comarques de Lleida també hi ha una web de referència. Bidmonfa, d'aparença senzilla en el seu inici, però al linkar els diversos enllaços vas descubrint un treball molt complert dins la mateixa. Probablement resulta la web amb una funció o objectius més comparable amb el meu Blog dins el territori català. Com Rabiosa Actualitat a més dels enllaços dels tornejos acabats hi ha notícia breu sobre primers classificats i foto d'alguns guanyadors. Notícies, enllaços i anuncis de campionats del món, Catalunya i també desde la perspectiva de Lleida. També molt treballada la secció del palmarés de molts jugadors / res.






BLOG  CHESS LIVE

Chess Live a més d'una plataforma per jugar partides en directe resulta també un Blog de Notícies d'escacs internacionals molt interessant. Segurament el millor Blog català alhora de plasmar l'actualitat internacional. Entrades temàtiques sobre importants campionats amb cròniques, fotografies i partides en visor. També hi ha alguns articles d'opinió sobre diversos temes.







WEBS  I  BLOGS  CATALANS  CULTURALS


AJEDREZ  ESPECTACULAR

Abans una web cultural sobre la presència dels escacs a la societat (música, films, història.....). Actualment molt canviada però també atractiu; es troben apunts de classes temàtiques sobre grans jugadors històrics. Algunes són de pagament, altres gratüites. El webmaster imparteix presencialment aquestes sessions al club Barcelona Uga.





AJEDREZ 365

Interessant Blog amb entrades de temàtica històrica sobre els escacs catalans. Diversos articles sobre jugadors, opens, clubs; amb fotografies, anècdotes i cròniques.





ESCACS  I  ESCACS

Sobre Blogs particulars de jugadors que expliquen cròniques de les seves partides o companys de club hi ha alguns interessants. Un que estic seguint darrerament és Escacs i Escacs. Té una orientació cultural amb algunes entrades d'opinió sobre diversos temes o fets d'actualitat. Actualitzat aproximadament un cop per setmana.





VIAJE  AL  AJEDREZ

Web amb relats, històries i anècdotes on es barreja de forma artística la temàtica escaquística. Les històries estan molt treballades.





BLOG  DEL  VÍCTOR  COLLELL

El Blog d'aquest jove jugador de Peona i Peó és un interessant exemple de cròniques molt ben redactades sobre l'actualitat de Peona i Peó i de diversos campionats d'escacs base catalans. Hi ha fotografies i també entrevistes. Molt complerta secció d'enllaços.






ESPAÑA,  EUROPA  I  EL  MÓN


AJEDREZ VALENCIANO

Un Blog semblant al meu però a la Comunitat Valenciana. Notícies, informació, enllaços, fotografies i alguna entrevista o crònica. Molt complert i actualitzat sovint.





BLOG  DE  SUSAN  POLGAR

Blog de la famosa jugadora i comentarista de campionats d'èlit. Actualitat internacional, resultats provisionals i finals d'opens, posicions, cròniques i comentaris. Gran actualització durant molts moments del dia.




CHESS  AND   STRATEGY

Web francesa d'actualitat internacional. Noticies, comentaris, posicions i cròniques de campionats. Actualització diària.





CHESS BASE  NEWS

Notícies, comentaris, cròniques i actualitat mundial. Entrades molt complertes amb fotografies.




Precisament a Chess Base s'ha publicat aquest interessant gràfic sobre les llicències d'ELO FIDE mundials. Publicat també pel jugador GM Arthur Kogan al Grup Lliga Catalana de Facebook.






2 comentaris:

Roger Salvo ha dit...

Hola Enric,

Em sento molt honrat per al teu amable posicionament de posar-me entre els web’s i blocs que recomanes. D’aquest web’s, alguns ja els coneixia, la majoria, tots molt bons; dels que no conec, ja m’he copiat l’adreça web ja que tenen molta bona pinta.

Molt bon article, enhorabona. Segueix així, el teu bloc ja és un important referent pels escacs catalans.

Salutacions,

Enric Garcia Garrido ha dit...

Hola Roger! Gràcies per seguir també el meu blog i les lloances. La veritat es que trobo que hi ha articles molt interessants al teu blog, a més a molts d'ells es produeixen comentaris entretinguts també. T'ho mereixes que fagi propaganda del mateix. T'animo a que segueixis endavant igualment!