dimecres, 21 d’octubre del 2015

85 - 55




Durant els dos darrers caps de setmana s'han disputat dues proves oficials organitzades per la Federació Catalana d'Escacs. Una el Campionat de Catalunya Per Edats Per Equips; l'altre la Festa Catalana, anomenat el torneig ara Per Equips de Ràpides de Catalunya. Els dos events van tenir lloc a la província de Girona.

Durant el cap de setmana de la Festa Catalana s'atura l'activitat al Campionat Individual Absolut de Catalunya, que té lloc durant diversos caps de setmana, per beneficiar la màxima participació en la mateixa. Al Per Equips Per Edats no hi ha aquesta aturada en la competició oficial individual absoluta.

La competició Per Edats Per Equips té lloc durant el principi de curs, en un moment on molts clubs acaben d'iniciar les classes; i a les escoles (també algunes d'aquestes participen als territorials oficials) pràcticament encara no hi ha hagut res més enllà d'un primer contacte amb els nens. Només iniciar-se una possible activitat d'escacs base que tingui lloc a un club, et pots plantejar o no formar un equip per anar-hi a un torneig, que no oblidem tindrà una importància menor al Campionat Individual Per Edats posterior de Setmana Santa.

Malgrat aquests factors que podrien incidir negativament en la participació, aquest any s'ha aconseguit una cifra brutal de 85 equips participants, amb 6 categories diferents en joc. Aquí cal sumar la presència també en l'estada de 3 dies de: familiars acompanyants, delegats i entrenadors, arbitres. Tots ells també possibles jugadors/res. Per tant la presència individual de socis afiliats a la Federació en el mateix es dispara de forma complicada de calcular.

Per altra banda la Festa Catalana, també ha tingut lloc a la província de Girona, només trobem una participació total de 55 equips. Acte només amb la duració d'una jornada, oberta a tothom sense límit d'edat, i on no calia un treball de convocatòria tant coordinat desde els clubs. Per mi una participació força pobre comparada amb l'anterior torneig explicat, i tenint en compte que precissament feïa poc hem aconseguit la cifra record de 7.500 socis federats a Catalunya.

Una diferència que hauria de fer reflexionar sobre quins són els sectors on s'està produïnt un important moviment d'escacs a Catalunya; i també com i de quina manera s'han de trobar mecanismes per atendre algunes qüestions que afecten directament aquest camp.

Apart de les cifres totals d'equips participants en aquests dos campionats 85 - 55; que provoquen una diferència de participació individual evident, m'agradaria comparar encara algunes altres dades alternatives.

Al Per Edats hi han 6 categories diferents, aspecte que s'ha de tenir en compte al valorar les cifres que donaré següents, ja que per lògica podem trobar molts equips dels mateixos clubs a les diferents categories.

Endavant amb les dades alternatives:

7 equips només de Divisió d'Honor dels 16 possibles a la Festa Catalana. Representats a la competició d'edats hi ha 7 clubs també de la màxima categoria.

Només 37 clubs representats a la Festa Catalana, la resta dels 55 trobem filials dels mateixos. Al Per Edats trobem la cifra de 27 clubs, per mi té molt més mèrit, ja que podem parlar en molts casos de clubs que es distribueixen a les diferents 6 categories; 27 per aquest torneig em sembla una cifra molt alta.

Per posar un exemple d'un dels clubs representats a la Festa Catalana, amb un nombre de socis important Peona i Peó: 2 equips representats a la Festa Catalana; però un total de 10 equips de PIP al Campionat Per Edats. Diferències que marquen quina és la política i activitat que estan duen a terme alguns clubs catalans actualment, i quines són les seves necessitats i inquietuds en l'actualitat.

Molts diran que la cifra de 55 equips a la Festa ve provocat per la llunyania de la Seu on va tenir lloc. Entenc que la determinació de la mateixa obeeixi a un criteri itinerant per promocionar alternativament clubs a les diferents regions catalanes. Però en qualsevol cas la baixa participació, i sobretot la xocant comparació amb les cifres del Torneig d'Escacs Base, també celebrat per les mateixes dates, i a la mateixa província; donen alguna informació sobre per on està anant el desenvolupament dels escacs catalans, i fins a quin punt hem de ser conscients d'aquest fet.


Chess Results Festa Catalana

Chess Results Per Edats Per Equips Catalunya