divendres, 10 de juny del 2016

Entrevista a Viktor Korchnoi publicada al Butlletí de la FCDE el 2005

ENTREVISTA  A  VIKTOR  KORCHNOI


Publicada Butlletí FCDE Gener 2005

Realitzada per Miquel Castells el 2004.




- Què va sentir quan va rebre l'homenatge de la comunitat escaquística internacional a la cerimònia de cloenda de l'Olimpiada de Calvià?

- Francament, vaig trobar que el caràcter formal de l'acte donava a entendre que era una mena de comiat. En els darrers anys m'he trobat en situacions similars, encara que espero ser al peu del canó força més temps. De fet, vaig dir en veu alta: "No me'n vaig"(rialles). Em va congratular retrobar-me amb Arturo Pomar després de tants anys des que vam participar a l'Internacional d'Estocolm el 1962.

- Quins són els mestres del passat que més han influït en el seu estil?

- La gent em compara habitualment amb Emmanuel Lasker argumentant que els nostres estils de joc són similars. Sense cap ànim de pecar de falsa modèstia, crec, però, que Lasker era més fort que no pas jo. Potser amb el pas del temps he aconseguit superar el meu il lustre predecessor en l'aproximació psicològica de la partida d'escacs tenint en compte el nivell d'aprofundiment assolit en l'estudi de la teoria. Tanmateix, Lasker era un gran especialista en salvar posicions perdudes utilitzant habilitats psicològiques. Podria donar diversos exemples on jo també vaig utilitzar la psicologia per guanyar una partida, ara podria citar una partida publicada en un dels dos volums de les meves millors partides, "My Best Games". En el recull de partides comentades on jo porto negres podem trobar la meva producció contra el GM danès Curt Hansen disputada a Malmoe el 1996 on, malgrat escollir una línia inferior de l'India de Dama, aconsegueixo sorprendre el meu rival superant-lo en la faceta psicològica. 

Malmoe   1996

Blanques Hansen
Negres Viktor Korchnoi





- Està cansat d'escoltar sempre la frase "Korchnoi és una llegenda viva"?.

- Mmm..., la veritat és que no m'agrada aquesta expressió perquè no tinc cap pressa per convertir-me en una llegenda....(rialles).

- Com aconsegueix mantenir la tensió en les competicions al més alt nivell?

- Ara no em resulta pas fàcil, però la retallada en els controls de temps accelerant el ritme m'afavoreix. Mirant la meva actual condició física, m'agradaria explicar una història esdevinguda ara farà més de trenta anys. En aquella època a l'antiga URSS vaig estrenar cotxe quan feia poc m'havia tret el carnet de conduir. Un dia circulant amb el meu vehicle vaig topar amb una patrulla de la policia. Els agents sabien qui era jo i en veure que estava força alterat després de l'accident no em van sancionar malgrat haver oblidat el carnet de conduir a casa meva. Des d'aquell dia vaig decidir deixar el cotxe aparcat i desplaçar-me sempre a peu quan les distàncies ho permeten. Aquest és el secret que m'ajuda a mantenir un òptim estat de físic. Caminar és per a mi molt important.

- Quin mètode segueix per preparar-se abans d'un torneig?

- Estudio principalment les partides dels meus adversaris, i després, amb l'ajut de l'ordinador, refresco la meva memòria per analitzar el tipus de posició que crec em trobaré durant la partida.

- Els programes informàtics l'ajuden a trobar noves idees?

- Veritablement, no sóc gaire entusiasta dels ordinadors. Crec que els programes informàtics destruiran o reduiran ostensiblement el factor humà en el joc. Ara tothom pot comprar un programa amb setanta nivells de joc per uns quants dòlars on el més graciós és que el propi enginy et diu quina jugada pots fer. Sóc conscient, però, que hom pot obtenir més plaer o benefici per aprendre escacs amb un ordinador ja que aquest juga millor que qualsevol ésser humà. Aviat els escacs humans deixaran d'existir; així és com ho penso.

- Quina opinió té de la situació política dels escacs internacionals?

- Bé, no se com respondre a aquesta pregunta. Només cal pensar en els incidents succeïts al darrer minut de l'Olimpiada de Calvià. Recentment, una escaquista georgiana ha publicat una carta oberta a Internet on clama per expulsar Azmaraparaishvili de la FIDE. Potser ella té raó, perquè el vicepresident de la FIDE s'ha comportat sempre com si fos un déu manipulant a tort i a dret. Fins i tot, se sap que ha fet servir trucs com tirar enrere una jugada quan se n'ha adonat que s'equivocava.....

- Amb actuacions com aquesta és realment difícil trobar patrocinadors per al nostre esport.....

- Bé, si clar. Al segle passat la FIDE va demostrar que era incapaç d'aconseguir diners. Amb aquest nou sistema KO promogut pel president Ilyuzminov, on ell posa els diners i per tant les regles del joc, ara tenim uns quants campions del món, entre els quals un campió FIDE que ha conquerit el títol vencent en partides ràpides. El problema és que amb aquest nou sistema no s'ha atret l'atenció dels patrocinadors ni tampoc la dels mitjans de comunicació. També tenim Campomanes, president honorífic de la FIDE, condemnat per ficar-se a la butxaca 100.000 dòlars de l'Olimpiada de Manila el 1992. Com pot ser que aquesta persona amb aquests antecedents ocupi un càrrec de tanta rellevància a l'organisme de la FIDE?.

- Té algun pronòstic sobre el matx Kasparov - Kasimdzhanov? (estava previst la seva disputa el Gener del 2005 però finalment va ser cancel·lat).

- Mantinc l'opinió majoritària que Kasparov és el millor escaquista del món. Però per a mi, sense cap mena de dubte, el campió del món és Kramnik perquè ha estat l'únic jugador del planeta que ha vençut Kasparov en un matx pel màxim títol. Responent a la pregunta, Kasparov és clar favorit en aquest enfrontament.

- Abans de l'Olimpiada, va jugar un matx contra Paco Vallejo a Vera (Almeria). Veu el número 2 espanyol com un futur Top 10?.

- Sí, és un bon jugador. Té talent i fantasia. Crec que es troba en el camí correcte per millorar encara més.

- Mirant enrere, quants cops s'ha preguntat que hauria succeït si hagués derrotat Karpov a la darrera partida del matx pel títol mundial disputat a Baguio el 1978?

- No sé si vosté ha llegit la meva autobiografia.

- Sí, "Chess is my life"....

- Bé, doncs aquí explico que segons va descobrir temps després Mihail Tal, la KGB tenia preparat un pla per assassinar-me en cas que sortís victoriós d'aquell duel.

- Doncs francament prefereixo que hagués perdut.

- Si, és clar! (rialles). Un cop esdevingut el meu assassinat, el pas següent, segons Tal, hauria estat prohibir els escacs a tota la URSS (més rialles). Amb relació a aquest matx, deixi'm explicar-li que fa poques setmanes vaig rebre una trucada de Garry Kasparov on m'informava que havia descobert una línia guanyadora en el final de torres de la 31a partida que va acabar en taules i que jo mateix vaig analitzar extensament en el meu llibre "Practical rook endings". Molt possiblement aquestes anàlisis de Kasparov veuran la llum.

- Tornant al motiu de la seva estada entre nosaltres, prefereix jugar amb blanques la Catalana o potser millor enfrontar-s'hi amb negres?.

- Bé, com molta gent sap, sóc més aviat un especialista en l'obertura Anglesa i, de fet, he escrit diverses monografies sobre aquesta línia. No sabria respondre si prefereixo jugar la Catalana amb blanques o negres, esperaré que finalitzi el torneig per contestar millor aquesta pregunta. 

(Korchnoi va assolir el subcampionat amb més 1 darrere del GM Rúben Felgaer i empatat amb els GM Marin i Comas. La seva única victòria va ser amb blanques contra el GM Moskalenko, on va introduir la sorprenent novetat 8. Ca5. En aquest butlletí està comentada la partida).

- Ja per finalitzar aquesta entrevista, podria oferir als lectors del Butlletí d'Escacs algun consell per millorar el seu nivell de joc?.

- Aquesta darrera qüestió és la pregunta més difícil que m'ha fet. Bé, deixi'm pensar.....En primer lloc, lògicament, cal estudiar un mínim d'hores a l'estudi amb l'ordinador, però no abusar-ne. És molt important que l'enginy de Silici no faci disminuir la fantasia de l'escaquista, i tampoc hem d'oblidar mai que cadascú té la seva pròpia personalitat.


Barcelona 2004

Viktor Korchnoi         1
Viktor Moskalenko    0

Analitzada per Viktor Korchnoi pel Butlletí de la FCDE.






ANUNCI  DEL  BLOG