dilluns, 1 d’agost del 2016

Reflexions Campionat d'Espanya Per Edats 2016


Com vinc realitzant els darrers anys, al Blog escric algunes reflexions del Campionat d'Espanya per edats que ha finalitzat, lligant temes amb els Escacs Base en general; també aprofitant que aquest torneig per a molts serveix de cloenda a la temporada en aquest tipus de campionats per edats.

Divideixo l'escrit en 4 reflexions diferents entre si, però relacionades amb el tipus de Campionat portat a terme.




1) Importància dels elements psicològics en aquest tipus de campionats.

Darrerament per les xarxes socials sembla que està de moda plantejar-se la importància dels elements psicològics en aquests campionats; fins i tot si seria convenient que les expedicions anessin acompanyades per un psicòleg.

Personalment crec que cada vegada resulten més importants els elements psicológics, sobretot en un torneig a ronda diària; on estàs allotjat amb la resta de participants, entrenadors, organització, etc. Durant una estada com la d'aquests campionats a Salobreña, on no tens un temps d'anar a casa a desconectar, opino que aquests tipus de factors són més importants perquè estàs respirant escacs per totes bandes. En un torneig a ronda setmanal aquest tipus d'elements també conten, però sens dubte no tenen la mateixa importància. Parlem de temes com la confiança, la motivació, el descans, la capacitat de reacció, la lluita,....

Són elements on persones del voltant del participant poden influïr positivament com entrenadors, companys, familiars o delegats. Evidentment si un professional psicòleg que acompanya a una determinada expedició ho treballa pot ser molt interessant. Però això no vol dir que pensi que resulta essencial aquesta figura, el primordial seria ser conscients de la importància d'aquests factors, i si això és així altres persones com les que he comentat, ja sigui un delegat o un entrenador poden fer molta feina també en aquest aspecte.

Vivint un campionat com aquest desde dintre s'adverteixen moltes experiències en aquesta línia, però aquest any només he seguit el torneig desde la llunyania. Podria comentar un tema que ja vaig tractar l'any passat en un escrit semblant a aquest; són els notables resultats dels jugadors/res participants que juguen una categoria per sobre de la seva. Em fa pensar el potencial que pot tenir un jugador o jugadora de cert nivell, quan es treu de sobre la pressió d'haver participat a la seva categoria, on moltes vegades té la responsabilitat d'aconseguir certs resultats. Resulta curiós com en ocasions els seus resultats són en ocasions millors o sorprenents a la categoria següent amb més grans; en el moment que és planteja que aquest torneig ve a aprendre i a jugar-lo, sense cap responsabilitat d'aconseguir certs resultats. Va haver exemples d'això la temporada anterior, i també ha hagut en aquesta. Jo penso que és un tema que demostra la importància del aspecte mental en aquest tipus de campionats.

2) Factors organitzatius.

Aquest any no he estat allà com els dos darrers; però tot em fa pensar que com sempre l'Hotel, entorn i sala de joc han estat òptimes per l'esdeveniment. Concretament aquesta per les fotografies he vist s'ha canviat, han utilitzat la de sota on acostumen a donar els premis. Personalment prefereixo a dalt, però tot fa indicar que també la d'aquest any és adequada i caben perfectament els jugadors.
Seguit el torneig desde la distància he observat alguns altres detalls, per exemple:

- Ha millorat la qualitat de les fotografies penjades a facebook, concretament fins la categoria sub 14 és notava que el fotograf tenia força vista alhora d'escollir els temes visuals. Detalls com fotos de delegats, participants amb famílies, fotografies d'equips, detalls interessants abans de començar la ronda,......Les darreres categories ha baixat una mica el llistó. Però és un tema en general que ha anat millorant amb els anys. També prefereixo aquesta varietat de fotografies, que no les típiques on només veus primers plans de participants.

- El directe ha anat millorant amb els anys desde que es fa amb Chess 24, però algunes rondes han fallat partides determinades; fins i tot alguna concreta no anava quasi cap. Personalment prefereixo que no ofereixin tantes partides en retransmissió, però les poques escollides tinguin més fiabilitat. Tampoc conec el motiu que ocasionalment fallés aquest tema, opino amb cert desconeixement. De tota manera el servei de la web de chess 24 en general és molt bo, també per altres campionats.

- Algunes categories han trigat una mica a la web de la FEDA en actualitzar la informació del torneig. Com acabaven en dissabte, potser no apareixia la notícia en algunes setmanes fins dilluns o dimarts. Penso que no costaria molt actualitzar millor aquest tema, no deixa de ser la web oficial. Com a punt possitiu d'aquesta si ha estat bé veure com la retransmissió apareixia en primer terme de la web. Tampoc estic massa d'acord en el tractament de la mateixa respecte als campionats de Ràpides. Crec que hauria de tenir aquest una importància més relativa, i a la web semblava que se li donava un tractament similar al torneig gran; inclús com tenia lloc més tard, la notícia apareixia la majoria de les setmanes com a fet preferencial abans a la web. No té molta importància però com a blogmaster on tracto notícies cada dia si sóc força més sensible a aquests detalls.

3) En uns campionats per edats hi ha un treball al darrera per part de molta gent.

Aquest tema és molt recurrent en molts dels meus escrits, però em sembla bàsic alhora de valorar un torneig d'aquest tipus.

En un torneig d'escacs d'adults els protagonistes del mateix són molt mínims. Sobretot el jugador per sobre dels altres. També podriem citar a l'entrenador, però moltes vegades aquest no fa una feina de seguiment directe del jugador, per tant no estaria present a la sala del torneig moltes vegades. Altres si estarien presents com l'organització del torneig i l'arbitre; però tot i així penso que en aquests tipus de tornejos clàssics no tenen el protagonisme que si adquireix el jugador de la partida.

L'esquema anterior fent referència a un campionat normal per mi resulta diferent en un campionat per edats; i és que aquí s'afegeixen altres protagonistes que interactuen en el torneig. Com a protagonista principal també trobem els nois i noies participants, però aquí s'afegirien altres com la família, l'entrenador / delegat que jugaria un paper més presencial i per tant més important; i també penso que juguen un paper més actiu l'organització i l'arbitratge. Quan penso que el concepte Escacs Base és molt complexe, i també diferent a l'esquema d'un campionat normal, sobretot el motiu principal va en la direcció del que acabo de comentar.

Un campionat d'aquest tipus amb tanta gent diversa present allà; cuidar la seva planificació i organització és tot plegat una feina de força mèrit; no només faig referència a l'organitzadora directa FEDA, sino també per les famílies, delegats que van, respectives federacions entre elles la nostra que coordinen les expedicions........ No estic molt segur que la gent del nostre món dels escacs siguem massa conscients que tota aquesta feina multiplica qualsevol altre tipus de torneig; no ja pel fet directe de coordinar el mateix campionat en si; sino també per les diferents responsabilitats i tasques dels altres elements que intervenen (familiars, delegats, entrenadors, clubs representats, federacions, etc.).

També penso, i això que diré potser no serà massa popular, que a vegades tendim a pensar, que alguns protagonistes d'aquests campionats si fem molta feina, i som molt conscients d'aquesta portada a terme per nosaltres. I és veritat aquest fet, però en ocasions això ens eclipsa la feina que fan els altres en diversos àmbits, els del voltant no són simples elements passius, sino que a la seva manera també han treballat força per a que un torneig així tiri endavant.

4) Reflexions sobre els resultats catalans.

Adjunto el Medaller final del torneig

Contant el sub 14 per equips de seleccions, i sense contar els campionats de ràpides.

Andalucia      3 or     4 plata    4 bronze
Madrid           3 or     3 plata    2 bronze
Valencia         3 or     1 plata
Navarra           2 or                     2 bronze
Murcia             1 or                      1 bronze
Galicia             1 or                       1 bronze
Catalunya                  1 plata       1 bronze
Castilla León             1 plata       1 bronze
Asturias                     1 plata
País Vasc                    1 plata
Aragon                        1 plata
Canarias                                      2 bronze

Evidentment els resultats dels catalans els darrers anys no són massa brillants. Sobretot tenint en compte el nombre de federats comparativament que tenim aquí, el nombre de fitxes menors d'edat, i segurament la inversió realitzada.

També es veritat, com també vaig comentar en un article escrit la temporada anterior, que contant el nombre de jugadors catalans que s'han classificat entre els 10 o 15 primers a les diferents categories salvem bastant la papereta. Es veuen varis catalans que han estat lluitant per les primeres posicions. Però si és un fet que ens falta un nombre determinat de figures en comparació amb comunitats com Andalucia o Madrid, i ja fa uns anys que això passa.

Com ja he comentat abans, personalment entenc el concepte Escacs Base com un terme molt complexe. Per tant el fet que els nostres millors jugadors en general no aconsegueixin tant brillants resultats com altres comunitats tindria un importància relativa; si com passa efectivament fem altres coses molt bé en aquest tema. Inclús penso que podem haver fet un treball i una planificació d'entrenament als que més destaquen molt bona, i tot i així els resultats poden no acompanyar ja que interactuen també molts altres factors.

Malgrat ser un tema per mi secundari, si penso que el fet pot portar a empendre algunes reflexions; i algun anàlisi extern o autoavaluació per si podem variar o millorar algun aspecte. El típic comentat per les xarxes socials és fixar-se en el que fan o com porten els escacs base les comunitats amb més medalles. A primera ullada per les webs s'observa per exemple que les tres comunitats amb major nombre de medalles, Madrid i Andalucia ha estat amb molta diferència, tenen un esquema d'Assemblea amb representants de monitors en elles; per tant on el delegat representant d'escacs base té un paper protagonista en moltes decisions preses. Naturalment són pocs el vots d'aquests, però per mi resulta més important el factor simbòlic del fet, al considerar aquesta figura com un element actiu resulta també una manera de valorar en el territori respectiu els Escacs Base.

Aquí Catalunya evidentment sóc conscient que estem molt lluny d'una organització assemblearia d'aquest tipus, en part segurament perquè no ho volem. Però si penso que resulta bàsic el fet de ser conscients que no ens organitzem així. I per tant ens falta també trobar certs mecanismes perquè el col·lectiu de monitors o gent implicada en els escacs base, pugui participar d'alguna manera en certs temes, encara que sigui només com a element compensatori cap a un col·lectiu cada vegada més reconegut per les institucions.