.


Són Notícia:

LLIGA CATALANA - SCC SABADELL CHESSY - BARBERÀ
CAMPIONAT USA
CAMPIONAT EUROPA INDIVIDUAL


dilluns, 11 de juny de 2018

Cròniques Torneig Chess Pong


Facilitades per Marc López Forn

Crònica Oficial


Un any més de ChessPong, i ja en van sis! Dissabte 02 de juny de 2018, a la secció de tenis taula de la ZEM, a Sant Cugat, es va celebrar la sisena edició d’aquest curiós campionat, parafrasejant la premsa local.
I és que, una de les novetats d’enguany, ha estat intentar col·laborar amb les entitats del territori en el que es disputava el campionat. Una d’elles, la més evident, el mitjà de comunicació oficial del municipi, el Tot Sant Cugat.
La voluntat de la organització ha estat la de vincular el campionat al territori en el que es realitza, buscant col·laboracions i complicitats amb el teixit associatiu i comercial de Sant Cugat.
En aquest sentit, paral·lelament al campionat de ChessPong hi ha hagut un concurs de fotografia, organitzat en col·laboració amb l’Associació Sant Cugat Photo. Les fotos guanyadores del concurs han estat les següents:
Categoria jurat professional: Gerardo Mosqueda, amb “Desde el campo de batalla”Categoria jurat popular: Ekaterina Chernitsyna, amb “the final game”


A més a més, un dels premis, el de la categoria de "participants no federats a cap dels dos esports", era la possibilitat de treure's la fitxa federativa del Club d'escacs Sant Cugat que, així com el Club Tenis Taula Sant Cugat ha col·laborat molt en la organització del Torneig.

Hi havia altres objectius apart del d'enfortir el Teixit associatiu i comercial. Els objectius eren:
- Objectiu Eixamplar la base. Com a mínim un 10 per cent dels participants, entre el campionat i el concurs de fotografia, havien de ser persones no federades a cap esport.
- Objectiu perspectiva de gènere. Com a mínim un 10 per cent dels participants entre el campionat i el concurs de fotografia havien de ser dones. Sembla poc un 10 per cent, però, i sobretot els escacs, és un esport eminentment masculí.
- Objectiu consum responsable (hàbits alimentaris en concret), vinculat amb el teixit social i econòmic de Sant Cugat. Entenent que el Consum responsable i la Sostenibilitat Sistèmica és quelcom que s'ha d'aplicar a tots els àmbits de la vida, vam voler que la col·laboració amb el comerç de Sant Cugat anés en aquesta línia i, tant el campió com el subcampió del torneig van guanyar un àpat per dues persones al restaurant macrobiòtic i vegetarià Kombu.

En l'apartat esportiu el sistema de joc es dividia en dues fases:
- Un sistema suís per les primeres sis rondes.
- Play offs de quarts, semifinals i finals pels primers 8 classificats del suís, i play offs de semifinals i finals, en grups de 4 per la resta de jugadors.

La classificació final és la següent:
1.       Kike Colón
2.       Josué Expósito
3.       Javier Amores
4.       Santi Carol
5.       Albert Ezquerro
6.       Enric Bosch
7.       Dani Luco
8.       Josep Muñoz
9.       Miquel Sierra
10.   Marc Arnijas
11.   Francisco Fernández
12.   Ramón Campos
13.   Nel Pla
14.   Javier Morais
15.   Ernest Pardell
16.   Francesc Mateo
17.   Bernat Luco
18.   Josep Roca
19.   Juan Carlos Pérez
20.   Julio Fernández
21.   Josep López
22.   David López
23.   Arnau Onieva
24.   Kati Chernitsyna
25.   Guillem Subirachs
26.   Jonas Raunkjaer
27.   Roger Cervelló

La voluntat de la organització és convertir el campionat en una autèntica festa, on diverses entitats del territori, on es disputi el campionat, puguin organitzar activitats paral·leles, i vincular els premis del campionat i els diferents concursos al comerç local, per tal d’enfortir el teixit associatiu i comercial del territori en qüestió.


Crònica per Dani Luco


Tornada a Sant Cugat, I canvi en l’organització, amb un nou projecte molt més transversal. Alt nivell de participants amb l’entrada de nous esportistes de molt nivell, i partits molt competits. Nou guanyador, Enrique Colón, arribar i moldre.

El passat dissabte 2 de juny a la sala de tennis taula de la UESC Sant Cugat es va jugar la 6a edició del chesspong, modalitat que combina de la millor manera possible dos esports individuals com són els escacs i el tennis de taula, que tot i semblar tan llunyans també tenen les seves similituds, sobretot en la gran concentració que es necessita tant per ficar la pilota allà on vols com per moure i combinar les peces de la manera més adequada al que hom pensa.

En l’aspecte organitzatiu aquest any també va tenir la seva emoció, ja que l’organitzador i ideòleg d’aquest torneig, Dani Luco, tot i haver engegat la maquinària per tornar-lo a fer, va acabar decidint que no ho veia gaire clar i que preferia no fer-lo o fer-ho en format més reduït. Llavors un dels debutants entusiastes de la 5ª edició, Marc López, molt ben acompanyat pel tricampió de chesspong Albert Ezquerro van decidir que no, que s’havia de seguir fent i amb tanta energia i participants i premis com fos possible. Per completar aquest nou cercle virtuós Enric Bosch, un altre dels pioners del chesspong de la primera edició va parlar amb el seu club de tennis taula per poder fer el campionat en el seu local, el de la UESC de Sant Cugat, on ja s’havia celebrat la tercera edició el 2015.

L’altra canvi destacat d’aquest any va ser organitzar un concurs de fotografia amb l’associació Sant Cugat Photo, amb el que es va aconseguir que uns quants afeccionats a aquest art estiguessin tot el matí de dissabte buscant i fent les millors fotos del campionat, amb uns resultats excel·lents. A nivell de premis, es va substituir el pernil del campió i l’ampolla de vi del sotscampió per un dinar per dues persones al restaurant vegetarià Kombu de Sant Cugat, i altres premis, com una classe gratis de tennis taula o escacs pel campió de no federats o una quota de soci anual pel club d’escacs Sant Cugat també pel campió de no federats.
La participació al final va ser de 27 participants, en nivells similars als de la 3ª edició també feta a Sant Cugat. El torneig estava preparat per 32 participants tots a la vegada, amb 8 taulells i 8 taules de pingpong col.locades en la mateixa zona de joc. Va passar el mateix de cada any, en alguns moments es va arribar al màxim d’inscrits, però al final sempre hi ha algunes baixes d’última hora. L’alta-baixa-alta més sorprenent va ser la del més veterà del torneig i participant des de la primera edició que només se’n va perdre una per un assumpte de salut, Juan Carlos Pérez, que aquesta vegada primer havia dit que sí, després va dir que no perquè li havien de fer aquella mateixa setmana una petita intervenció quirúrgica i al final va demanar permís al metge per participar al torneig i va poder-lo jugar.

El sistema de competició, el mateix des de la 4ª edició, els participants, ordenats segons l’Elo mitjà d’escacs i tennis de taula primer fan un suís a 6 rondes on en cada ronda es juga una partida a tennis taula a 28 punts, amb la possibilitat  de fer taules si es queda 28-28 i una partida a escacs a 5 minuts però amb 10 segons menys per cada punt de diferència a tennis taula, o si es comença a escacs per cada tram de 10 segons no consumits es comença amb 1 punt més a tennis taula. Després d’aquestes 6 rondes es fa la classificació final i els 8 primers disputen eliminatòries a partir dels quarts de final i els altres classificats per trams de 4 en quatre fan semifinals i final per definir totes les posicions.

Primera ronda
Tirant de tòpic, resultats de llibre, tots els caps de sèrie van guanyar els seus enfrontaments. Destacar l’enfrontament entre els germans Paco i Julio Fernández on el germà gran es va imposar.

Segona ronda
La primera i bona noticia va ser que el sistema suís va seguir funcionant, no com havia passat en la 4ª i 5ª edició que s’havia esconyat després de la primera ronda. Es van començar a veure partits molt igualats i emocionants, com la victòria del debutant Javier Amores contra un altre debutant com Santi Carol o l’enfrontament entre Albert Ezquerro i Javier Moráis, podi en les dues últimes edicions favorable al tricampió Albert.

Tercera ronda
Cada vegada més emoció en tots els taulers. En el tauler 1 un dels grans clàssics del chesspong entre Enric Bosch i Albert Ezquerro es va tornar a decidir a favor d’Albert. En el tauler 2 Dani Luco després d’aconseguir una bona renda en tennis taula contra Javier Amores i començar aquest amb 30 segons a escacs es va quedar a una jugada del mat i van entaular. Per la part baixa encara tres jugadors sense puntuar destacant entre ells el veteraníssim Juan Carlos Pérez, que ja va jugar la primera edició i intenta no perdre-se’n mai cap.

Quarta ronda
En el tauler 1 Kike Colón demostrava el seu bon fer en tennis taula, en escacs ja era conegut per batre Albert Ezquerro i quedar-se sol al davant amb tots els punts complerts. En el tauler 2 un altre dels derbis que desde la primera edició s’han vist entre els dos pongistes del chesspong, Dani Luco i Enric Bosch. Aquest cop la victòria va ser per l’igualadí Luco. Tauler 3 un altre incombustible del chesspong com Josué Expósito derrotava Javi Amores i en el tauler 4 Santi Carol, molt solvent en els dos esports, derrotava a Francesc Mateo i també presentava les credencials per guanyar el torneig. Per la part baixa en el duel de colistes Juan Carlos Pérez s’imposava a l’igualadí Arnau Onieva, que anava demostrant progressos però no podia fer res davant l’experiència de Juan Carlos.

Cinquena ronda
Un altre canvi en la classificació per dalt, Dani Luco s’imposava a Kike Colón, que no aconseguia en escacs guanyar amb prou temps de marge. Tauler 2 Santi Carol derrotava Albert Ezquerro i el en tauler 3 Josué Expósito derrotava un altre dels incombustibles del torneig des de la 3ª edició, José Muñoz, que feia unes setmanes aconseguia el campionat del torneig de chesspong d’Arenys de Munt. Com a mostra de la gran igualtat i competitivitat d’aquest any, 2 partides en aquesta ronda van acabar en taules, la del tauler 4 entre Paco Fernández contra Marc Arnijas i Miquel Sierra contra Bernat Luco.

Sisena ronda
Emocionant ronda, ja que decidia els 8 primers que classificaven per quarts de final i on el tall s’intuïa que deurien ser els 4 punts, que 4 jugadors ja tenien i on n’hi havia 9 més que els podien aconseguir. En el tauler 1 Santi Carol derrotava a Dani Luco després de començar a escacs amb 2 minuts 20, suficients pel que es va veure, en el tauler 2 Kike Colón derrotava a Josué Expósito, en el tauler 3 taules entre Marc Arnijas i Javi Amores, que pel Marc no van ser suficients per passar a quarts de final, en el tauler 4 Enric Bosch derrotava a Javier Moráis i el deixava per primer cop en les seves participacions fora dels quarts de final. El tricampió Ezquerro en el 5è derrotava a un altre gran outsider com Paco Fernández, en el 6è dos pongistes debutants al chesspong com Ramon Campos i Ernest Pardell també lluitaven pel 4t punt, al final el va aconseguir Ramon Campos però tampoc va poder passar a quarts de final, i en el 7è tauler José Muñoz aconseguia el 4t punt derrotant in extremis a Bernat Luco en els últims segons dels escacs. Per la part baixa molta competitivitat també, destacant Ekaterina Chernitsyna derrotant Julio Fernández, David López fent el mateix amb Arnau Onieva i Juan Carlos Pérez derrotant i aconseguint la meitat de punts contra un altre debutant entusiasta, Jonas Raunkjaer.

Quarts de final
Santi Carol primer classificat derrota ajustadament Enric Bosch, 8è classificat. Enric Bosch aconsegueix un 28-12 en tennis taula que fa que Santi comenci amb 2.20 a escacs, partida de molt nivell on tots dos gasten molt de temps, Santi per acorralar la dama d’Enric i Enric per defensar-la, al final entren en la batalla del temps amb menys segons sempre Santi però el rellotge que arriba a 0 segons primer és el del santcugatenc Enric Bosch.
Kike Colón derrota a José Muñoz. Molt complicat jugar contra algú que és 2400 elo català de ràpides i que havia estat federat un any a tennis taula
Dani Luco perd contra Josué Expósito. En escacs Josué va anar molt fort, fent el mat en menys de 20 segons en una defensa russa que va plantejar Dani Luco que no li va sortir gens bé. Per tant en tennis taula Josué tenia 27 punts de partit i al 5è ja el va aconseguir. L’anècdota de l’enfrontament va ser que el rellotge s’havia engegat però es va parar en 4.58 per Dani i 4.59 per Josué. Després de parlar una mica entre ells es va decidir que Josué començaria amb 4.52 i Dani amb 4.20 Potser a tennis taula s’hagués pogut començar 26-0 però segurament tampoc hagués canviat res.
El debutant i divertit Javi Amores derrotava al tricampió i sempre favorit Albert Ezquerro, que havia aconseguir 2.30 d’avantatge després del pingpong però Javi en els escacs va quedar molt millor d’obertura i va derrotar contundentment Albert.

Semifinals
En el duel de debutants Kike Colón es va imposar a Javi Amores.
En l’altre semifinal va haver-hi el moment tens del dia, ja que entre Santi Carol i Josué Expósito sembla ser que es van fer taules per repetició de jugades, per la qual cosa si s’anava a tennis taula amb aquest marcador el federat en tennis taula Santi Carol havia d’imposar-se però Josué va alegar que no hi havia àrbitre i la partida havia de seguir, per la qual cosa Santi va decidir abandonar el torneig. Una llàstima, apart que Santi tenia moltes possibilitats de quedar campió.

Final
La gran final no va tenir l’emoció que tothom esperava, Josué va plantejar una sortida molt agressiva per intentar guanyar amb el mínim temps possible però en aquest ímpetu es va deixar la dama. Kike no va tenir gaires problemes per completar la partida satisfactòriament i no deixar perdre aquest avantatge en tennis taula.
Els altres jugadors van competir al màxim en els enfrontaments de semifinals i final per dilucidar les posicions finals, permetent que en un matí, apart d’alguns jugadors que van tenir bye al ser imparells poguessin jugar un mínim de 8 partides a chesspong.
En el capítol d’agraïments destacar la col·laboració de Sant Cugat Photo que van contribuir a fer més gran aquest esdeveniment, al restaurant Kombu de Sant Cugat que va donar una invitació per un dinar per 2 persones pel primer i segon classificat. El campió també es va emportar un trofeu i una participació gratuïta per qualsevol torneig que organitzi el club d’escacs peona i peó durant el 2019. Com a no federat en cap dels dos esports va guanyar Juan Carlos Pérez, que va poder elegir entre una classe magistral d’escacs donada per Marc López o Albert Ezquerro o una classe de tenis taula impartida per Dani Luco, apart d’una fitxa federativa pel club d’escacs Sant Cugat durant el 2019.
Amb aquest nou aire i embranzida que ha agafat el chesspong ja s’està pensant em com fer una 7ª edició encara més espectacular i participada que les que s’han fet fins ara. De ben segur que s’aconseguirà ¡!!!
La classificació final va ser:
 
                                                               Classificació final


Jugador
    Elo mig
1
Kike Colón
2125
2
Josué Expósito
2086
3
Javier Amores
2003
4
Santi Carol
2290
5
Albert Ezquerro
2070
6
Enric Bosch
2200
7
Dani Luco
2194
8
José Muñoz
1800
9
Miquel Sierra
1996
10
Marc Arnijas
1972
11
Paco Fernández
1971
12
Ramon Campos
1951
13
Nel Pla
1864
14
Javier Moráis
1959
15
Ernest Pardell
2000
16
Francesc Mateo
1950
17
Bernat Luco
1900
18
Josep Roca
1767
19
Juan Carlos Pérez
1815
20
Julio Fernández
1700
21
Josep López
1700
22
David López
1700
23
Arnau Onieva
1725
24
Kati Chernitsyna
1700
25
Guillem Subirachs
2010
26
Jonas Raunkjaer
1859
27
Roger Cervelló
1927