dimarts, 12 de maig del 2020

Tercer Article Confinament. Facilitat per Cooltura Escacs



Confinament

Podem dir que, durant el confinament, els escacs s’han posat més de moda que mai?
Dilluns 4 de maig, es publicaven sengles articles a el Marca i al The Guardian, en els quals apareixien unes xifres que hem de posar en valor

A l’article del Marca, La segunda juventud del ajedrez, el periodista Jesús J. Boyero afirmava que: “Un cálculo realista [de les partides d’escacs jugades a l’any] indica que anualmente, sumando todas las plataformas, se disputan unas 6.000 millones”.


Es considera que actualment hi ha 7.700 milions de persones al món. 6.000 milions és quasi un 80% dels 7.700 milions. És quasi que cada persona del món hauria pogut jugar una partida d’escacs. A nosaltres ens agrada pensar que tothom té una història amb els escacs, i aquestes xifres ens reafirmen en la creença.

Al The Guardian, en Sean Ingle presentava unes estadístiques que no estaven gens malament. Deia que: “according to the organiser chess24, moret han 10 milion people have watched the tournament”, fent referència al torneig que esmentàvem la setmana passada, el Magnus Invitational


Ens alegra molt veure com en Sean Ingle troba lloc en el seu article per dedicar-li un reconeixement al millor comentarista de tots, el Gran Mestre Pepe Cuenca: “On the Spanish broadcast, meanwhile, Pepe Cuenca’s machine-gun delivery made every stunning combination sound like a Lionel Messi golazo”.

Són dades espectaculars les que es donen al Marca i al The Guardian, però ja vam descobrir la setmana passada que ningú presenta dades com Lichess. El 7 de maig aquest simpàtic portal feia el següent tweet, en el que es mostra com, amb el que es porta d’any -uns 220 milions de partides de gener a maig-, entre tots els usuaris i usuàries de lichess, a cada hora hem estat jugant el temps equivalent a un any! És increïble!



En qualsevol cas, els dos articles que comentàvem, ambdós de dilluns 04 de maig, no són els únics que s’han publicat aquests dies. El dia d’abans, el diumenge 3 de maig, el diari Ara publicava una notícia titulada “Fem una partida d’escacs?”, en la que la periodista Berta Vilanova tractava els escacs des d’una perspectiva, més històrica, social i educativa. Acaba l’article amb unes paraules del psicòleg i professor de la Universitat Ramón Llull Joaquim Serrabona, que ens animen a incorporar els espais com una pràctica habitual, i un bon espai de trobada familiar: “Es tracta d’una activitat tradicional amb un gran potencial, tant educatiu com d’oci, que val la pena mantenir i cuidar”.





A part d’aquesta premsa generalista o, que arriba a més gent, la premsa local també s’ha fet ressò de la majoria de campionats que han organitzat, o en els que han participat, la gent dels seus respectius municipis o comarques.


Per acabar aquesta part dels escacs als mitjans de comunicació, permeteu-nos que parlem de les nostres aventures, doncs a partir de divendres 8 de maig, cada divendres a les 10 del matí, i cada diumenge a les 11 del matí, es podran veure els programes de Cooltura Escacs que hem fet fins ara a Canal 4 Televisió, la televisió privada de Les Illes Balears! Ens fa molta il·lusió i sentim una gran responsabilitat pels programes que ens queden abans d’acabar la temporada.
Aquí ho anunciàvem:



I aquí congelàvem la imatge de la web, amb en Nèstor de fons, quan recollia el premi a millor esportista de Montmeló en la categoria de majors de 18 anys:




Però no tot són els mitjans de comunicació. Un altre indicador de la bona salut dels escacs el podem trobar en l’obertura d’un curs universitari de crèdits de lliure elecció. La Universitat Pompeu Fabra obre un curs d’escacs en línia, que començarà el dia que aquest article es publiqui, l’11 de maig de 2020.



És una gran notícia, com ho va ser la creació d’una associació d’escacs a la Universitat Autònoma de Barcelona ara farà un any, la Chess UAB. Tenim doncs, escacs als mitjans de comunicació, i escacs a les universitats!


Parlàvem del Nèstor, i ho seguirem fent perquè acabaré l’article parlant del Torneig Confinament Per Equips, al qual hem decidit posar punt i final, i fer-ho amb el sentit dels temps. Ja que el torneig ens ha estat acompanyant i distraient aquestes setmanes, fent-nos ni que fos durant 80 minuts, menys feixuc el confinament, en Nèstor va tenir la idea de que, per posar el punt i final, podríem fer una campanya solidària per recaptar fons per la lluita contra la Covid19. Així, quan es publiqui aquest article, ja s’haurà iniciat la campanya #Confinament Solidari, de la que esperem que en formeu part. Podeu veure la campanya i participar-hi, a: 



Durant tota la setmana es faran activitats sota el lema #Confinament Solidari, i diumenge es posarà el punt i final amb la celebració de la desena i última edició del Confinament Per Equips. Com sempre, teniu tota la informació a la web del Club d’Escacs Montmeló: