dijous, 23 de maig del 2019

El Joc del Shogi. Facilitat per Cooltura Escacs



Família dels escacs

Es considera que els escacs occidentals són de la mateixa família que altres jocs. Avui veurem un d’ells:

Shogi

El Shogi, també coneguts com a escacs japonesos, també és un joc per dues persones i, com en els escacs que coneixem, guanya el jugador que aconsegueix capturar al rei adversari.

A Barcelona existeixen dues associacions en les que es pot aprendre, jugar i divertir-se amb el Shogi: El Shogi Dojo Barcelona (http://www.shogienespanol.es/) i la Shogi no Kokoro (http://www.shogi.es/).

L’actual campió d’Espanya de Shogi segur que us sona:


Un vell conegut del món dels escacs, el Mestre Internacional Jordi Fluvià.

En Jordi Fluvià no és l’únic escaquista que s’ha introduït en el món del Shogi. El Gran Mestre Marc Narciso fins i tot fa vídeos divulgatius i didàctics sobre les obertures que més li agraden (https://www.youtube.com/watch?v=GuyQYJxXJFw) com, per exemple, l’obertura que es coneix com “Wrong Diagonal Bishop”, que significa “La diagonal dolenta de l’alfil”. Te conya.

Diferències i similituds entre el Shogi i els Escacs

Veiem en què s’assemblen i en què es diferencien aquests dos jocs:

Similituds

Final de la partida: Com dèiem, la partida s’acaba, o bé de mutu acord (quan algú abandona o es fan taules), o bé capturant al rei adversari.

Teoria: en els escacs hi ha molta literatura sobre obertures, mig joc i final. En el Shogi no és parla tant d’obertures com de “castells”, que serien l’equivalència a l’enroc. Però en lloc de dos (enroc curt i llarg), hi ha molta teoria sobre els castells. En el següent enllaç en podreu trobar uns quants (http://shogienespanol.blogspot.com/search/label/Castillos), com el “Gin Mino”, que no és un còctel; que ja us veig al bar demanant-li al cambrer: “Posi’m un Gin Mino, si us plau”.


Internet: Com en els escacs, existeixen diferent portals on poder jugar a Shogi a qualsevol hora del dia, amb qualsevol persona del món. Un dels més coneguts és el portal 81 Dojo (http://shogienespanol.blogspot.com/2016/02/jugar-online.html).

Diferències

El tauler: En el Shogi, el tauler és de 9x9. És a dir, en lloc de 64 caselles en té 81. Quina diferència, oi? Tractant-se només d’una fila i una columna més? Són 17 caselles més, curiosament, un nombre primer. Però si analitzem una mica més, la relació que s’estableix entre quadrats consecutius (9x9, 8x8, 7x7, ... ) no és de nombres primers, sinó de nombres senars.

Veiem la següent taula:

Quadrats
Resultats
Diferència quadrats consecutius
((9x9 – 8x8), (8x8 – 7x7), ... )
1x1
1

2x2
4
3
3x3
9
5
4x4
16
7
5x5
25
9
6x6
36
11
7x7
49
13
8x8
64
15
9x9
81
17

*Consell pel professorat: fer que els alumnes descobreixin la relació entre els números quadrats i calculin uns quants més amb el nou sistema de les diferències (10x10, 11x11, ... )

La coronació: En la coronació, els escacs occidentals i el Shogi mostren dues diferències importants:
1.       Quasi totes les peces coronen
2.       Les caselles de coronació són totes les de les tres últimes files

Peces capturades: És una de les diferències més difícils d’assimilar per part dels escaquistes. En el Shogi, les peces capturades formen part del teu arsenal, podent-se introduir en qualsevol moment de la partida, a canvi d’un torn. O sigui que s’ha de calcular tenint en compte les peces de dins i fora del tauler! Un recurs habitual entre els escaquistes que comencen a jugar a Shogi, és intentar canviar el mínim possible de peces.

Aprendre a jugar

Per aprendre a jugar, lo ideal és visitar una de les dues associacions que hem comentat abans, però si no teniu la disponibilitat per anar-hi, a l’aula virtual del Shogi Dojo Barcelona trobareu tota la teoria que necessiteu (http://shogienespanol.blogspot.com/)

Animeu-vos a fer-ho, els presentadors del Cooltura Escacs ja ho hem provat!



La pregunta del dia A quin altre joc d’estratègia t’agrada jugar?
Podeu respondre a: coolturaescacs@gmail.com


Bibliografia