Foto: Chessdom
Magnus Carlsen és el nou campió del Món; anem a repasar quines han estat algunes claus que han portat aquest jove fins aconseguir aquest meritori èxit:
1) De jove promesa dels escacs desde els seus inicis va demostrar gran talent. Amb 13 anys ja era GM, també de molt jove i en les seves primeres competicions a alt nivell va aconseguir guanyar jugadors de talla mundial.
2) Formació molt ben encaminada. Un dels seus primers entrenadors va ser Simen Agdestein, un GM noruec de gran prestigi; a més de resultar una persona amb una experiència en el món d'èlit del fútbol. Per tant un entrenador amb rica experiència esportiva de competició. També han influit en ell jugadors com Garri Kasparov i altres que han perfeccionat el seu entrenament.
3) Un progrés i un treball continu molt ben esponsoritzat. L'empresa d'ordinadors noruega Artic Securities, i actualment Microsoft han patrocinat aquest jugador desde bon començament.
4) Un jugador de la èlit molt regular, constant, competitiu. Aquest escaquista no arriba a un torneig i el domina completament desde el principi. Però ha tingut sempre uns resultats molt notables i amb cap altibaix. Sempre a les posicions altes, i aconseguint moltes vegades primeres posicions per la seva regularitat i esperit competitiu. Aquesta constància l'han anat portant al numero 1 del ranking mundial desde el 2010, com també a establir un record de puntuació elo.
5) Molt poques errades tècniques en el seu joc. Gran capacitat de forçar finals igualats amb possibilitats pels dos bàndols. Aquesta característica ha estat clau a les dues primeres partides del matx contra Anand que va guanyar. Dues posicions que qualsevol altre jugador de la èlit s'hagués conformat amb les taules.
6) Gran variació a les obertures. No es un jugador que marca les diferències en les obertures; però com ja vaig assenyalar en l'anàlisi que vaig fer del matx després de ronda 4, té una gran variació de joc en elles, i això en un matx 1 x 1 com ha passat contra Anand ha pogut ser una avantatge psicològica. Anand mantenia amb blanques i negres una constant. Carlsen va variar desde el principi el joc amb blanques i negres; amb obertures poc ambicioses, però diferents.
7) Es va adaptant al joc del contrari o a les característiques del torneig. En el matx contra Anand al principi no portava la iniciativa en el joc. Es van fer 4 taules amb cert avantatge posicional del jugador indi. Però com també vaig assenyalar en l'Analisi després ronda 4, es lògic que l'aspirant es vagi adaptant a una final mundial. Bobby Fisher l'any 1972 va començar perdent en el seu matx contra Spassky. Kasparov perdia 5 a 0 en el seu primer matx contra Karpov. Magnus Carlsen va començar amb 4 taules, però després de la primera victòria va anar demostrant la seva superioritat i tècnica en els finals.
8) Entrenament, confiança, competitivitat i seguretat són algunes de les principals virtuts que demostra aquest campió Magnus Carlsen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada