dimecres, 13 de novembre del 2013

Tercera partida. Comença la lluita però de moment igualtat i taules.




Segueix en directe:





MAGNUS  CARLSEN   1/2  -  VISHWANATHAN  ANAND  1/2

La final està Carlsen 1'5 - Anand  1'5.

Dimecres dia 13 pel matí la quarta partida.





Comentaris Gabriel Beaskoa


S'ha parlat molt d'aquest matx des de fa mesos. L'expectació era impressionant, molt més gran que l'edició passada, on el reptador, Boris Gelfand, ocupava un lloc al rànquing mundial fora del Top-10. El fet que el número u del món, el dominador absolut del panorama escaquístic dels darrers dos anys, sigui qui lluiti per la corona mundial, justifica la validesa d'aquest matx per a tots els aficionats. Recordo que l'any passat la gent parlava del campionat del món amb certa desídia i, fins i tot, sense prendre-se'l seriosament, i que a Anand li fos tan difícil de doblegar a Gelfand qui a priori, era molt inferior, va acabar de reafirmar el pensament de tothom que el gran campió necessitava un relleu, que els temps estaven canviant. Tothom pronosticava una victòria de Carlsen. Alguns esperaven una victòria difícil i lluitada, i els altres una victòria còmoda i clara, però en quasi tots els casos, una victòria del prodigi noruec. Doncs ja ha començat, s'han jugat tres partides i, si podem assegurar alguna cosa, és que el dominador de les tres partides ha estat Anand, argument que es fa encara més fort després de la partida d'avui en què l'indi ha estat millor durant tota la partida i, en alguns moment, a punt d'aconseguir un avantatge important.
Carlsen està totalment desconegut amb blanques. Es veu superat per la preparació d'Anand i sembla que no sap molt bé què fer. Des dels primers compassos de la partida ja comença a tenir problemes per agrupar bé les peces i aprofitar el temps de més. Amb negres, si bé s'ha de dir que ha aconseguit sorprendre el seu rival, no ha assolit res en concret, només una partida còmoda en què no va patir i va aconseguir taules. Anand, en canvi, sense perdre massa temps al rellotge, juga sòlid, segur i, el més important de tot, de manera convincent. La seva partida amb blanques no va ser massa bona. No va arriscar gens. Però les dues que ha jugat amb negres ha demostrat que està molt més preparat que el seu oponent, i que juga amb una tranquil·litat absoluta, aconseguint sempre millors posicions, fins al punt de posar, en el cas d'avui, a Carlsen entre les cordes.
Després de 27.e3, Anand podia guanyar un peó, amb 27...dxe3 28.Txe3 Axb2, i sembla que després de Tae1 la pressió sobre e6 compensa el peó de menys. No obstant, és possible aguantar-lo amb la idea de capturar amb f i avançar a e5. No obstant, ha preferit seguir posant pressió amb Ad4 i en poques jugades, amb un joc poc ambiciós per part de les negres, les blanques han aconseguit arribar a una posició totalment igualada. Ha estat Anand qui ha proposat el canvi de torres, una manera d'acceptar que tampoc hi havia res més, però és un fet rellevant: Ell ha decidit. Només li falta ser més agressiu, i creure's que pot guanyar. Les coses han de canviar molt per Magnus Carlsen si vol agafar les regnes del matx i doblegar el vigent campió. Demà es perfila una partida que pot ser decisiva per la confiança d'Anand, que juga amb blanques. Carlsen ha de despertar, si no vol anar-se bloquejant a poc a poc. Es troba davant d'un autèntica roca que, de moment, li resulta massa gran.


Llocs interessants on es comenta el mundial

Ajedrez21

Video resums Ajedrez21

Videos Chess Club

Partida 1 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 2 analitzada a Escuela de Ajedrez

Partida 3 analitzada a Escuela de Ajedrez

Notícies Chess Base

Article Leontxo Garcia després de la partida 3

Partida 2 comentada per Leontxo Garcia a El Pais

Article a El Pais de Leontxo Garcia després de la partida 1

Ajedrez Actual a Facebook

Chess and strategy. Tota la informació actualitzada. Web francesa.

Chess Live. Cròniques ronda a ronda


Kasparov sobre el matx: