dijous, 26 de juny del 2014

Prèvia del Campionat d'España Per Edats Categoria Sub 8. Facilitada per Jordi Morcillo








CRÒNICA  PRÈVIA   SUB  8

FACILITADA  PER   JORDI  MORCILLO




PRÈVIA DEL CAMPIONAT D’ESPANYA SUB-8 A SALOBREÑA

Avui dijous 26 de juny comencen, un any més a Salobreña (Granada), els Campionats d’Espanya per edats. El sub-8 inaugurarà, avui, cinc setmanes llargues de competicions non-stop, que acabaran el proper 3 d’agost amb el sub-18.

Enguany el gruix de l’expedició catalana tindrà el seu camp base a Almuñécar, població a 10 km de l’hotel de joc, en part com a mesura de protesta vers les condicions discriminatòries en qüestió de places gratuïtes en aquestes finals.

Gran part dels integrants de la representació sub-8 ja han fet nit a Almuñécar, en un ambient molt tranquil, a tocar de la platja i el passeig marítim. L’hotel on ens allotgem, el Najarra, és més petit i modest que el Best Western de Salobreña, però ofereix una bona relació qualitat/preu. La zona de piscina és un espai ideal per relaxar-se alhora que entrenar, tot i que de moment no fa especialment calor. El que sí sembla que millorarà serà el menjar: els àpats es fan en dos restaurants (a escollir) a tocar de l’hotel, i la qualitat és sensiblement millor que la d’un buffet d’hotel ple de gent. Però no hem vingut com a crítics gastronòmics o turístics, sinó com a jugadors d’escacs, o sigui que anem al gra.

La representació catalana a sub-8 és inferior a la de l’any passat (8 el 2013 i 5 enguany), si bé cal dir que hem tingut una baixa de darrera hora per força major. Els que han vingut faran el que podran, i els ajudarem no a aconseguir els millors resultats (perquè a sub-8 hi ha molts detalls que capgiren la classificació fàcilment) sinó a que juguin al màxim rendiment possible, que es facin forts aprenent en una competició d’alt nivell (alt tenint en compte el seu nivell), saben gestionar els nervis, les emocions, el temps... La classificació els posarà on els toqui, però per damunt de tot esperem que aquesta generació del 2006-07 s’enriqueixi el màxim possible.

Venim amb baixes força sensibles: dels 8 nanos que van entrar a l’estrenat “podi de 8” a Vila-Seca només n’han pogut venir 3. I dic pogut, perquè tot i la voluntat seva i de les famílies, el viatge i l’estada suposen un cost força elevat per (almenys) el jugador i un acompanyant. Tant de bo en futures categories tinguin més possibilitats de venir; nanos com l’Oriol Padín (La Lira), l’Isaac Calvo (Rubinenca), el Gerard Añó (Peó Vuit) o l’Unai Díaz (Colmena) pinten molt bé.  Però anem a parlar dels que hi seran:

Jordi Camprubí: l’actual Campió de Catalunya sub-8, del Banyoles, va fer un torneig excel·lent a Vila-Seca, amb 8 de 8, i mostrant un caràcter ambiciós, sense deixar-se endur pels nervis. Aquí, però, el nivell és molt més exigent i haurà de tornar a oferir la seva millor versió, i quan vingui una derrota, saber-se aixecar ràpid. De moment, ja guanya a la taula: menjant és tot un campió.

Aitor Funes: tercer a Vila-Seca, aquest petit talent forjat a l’Escola d’Escacs Osona (i club Calldetenes), es mostra cada cop més segur en el seu joc i en els entrenaments. Té un perfil molt “escaquista”, tot i els seus 7 anys: és capaç de comentar una posició sense el tauler davant, simplement usant el sistema algebraic. Per damunt de tot, és un apassionat del joc, i estic segur que això l’ajudarà en positiu durant el torneig.

Foix Torrents: la jove del Vilafranca, vuitena a Vila-Seca i primera classificada femenina, és de les que manté la calma davant del tauler, tot i que sovint els nervis van per dintre. No sol precipitar-se gaire a l’hora de jugar i això li fa guanyar punts. Té molt clar el que ha de fer de principi a fi de la partida i en situacions inferiors no s’arruga i sempre busca recursos per tombar la partida.

Mihael Shneyderis: aquest noi del Sant Cugat, d’origen rus, ja porta un parell d’anys en competicions territorials i finals de Catalunya (enguany 4,5 punts a Vila-Seca), però sembla ser que en aquests dos mesos ell i el seu germà Ilya s’han posat les piles de valent comptant amb un prestigiós entrenador. En la concentració prèvia al Campionat d’Espanya, va demostrar que estava preparat per fer un paper molt digne.

Ilya Shneyderis: el germà petit d’en Mihael (Ilyia és sub8 de primer any) porta una evolució paral·lela a la del seu germà, amb aquest “avantatge” d’un any, que en les categories baixes es noten molt. Per tant, aquest campionat li pot servir d’experiència per convertir-se l’any vinent en un autèntic cap de files de l’expedició catalana.

Per cert, podria haver posar alguna altra dada com la de l’elo, però és evident que no ens indica gaire del seu nivell real (més enllà que dins de la categoria són molt bons). Tres superen els 1800 d’elo, però això ha de quedar en simple anècdota. Com també el rànking inicial d’aquest torneig:

Chess Results

Només tres jugadors tenen elo FIDE, i la resta s’ordenen alfabèticament. Per tant, que guanyi el millor durant 4 dies!

Facilitada per Jordi Morcillo