dimecres, 20 de febrer del 2019

Sandra Dee i els escacs. Facilitat per Cooltura Escacs



Escacs i celebritats

Sandra Dee


La Sandra Dee (1942 – 2005), de nom real Alexandria Zuck, va ser una actriu nord-americana de gran renom a les primeres dècades de la segona meitat del segle XX. De fet, té una cançó dedicada “Look at me, I’m Sandra Dee” a una de les pel·lícules musicals més famoses de la història: Grease (https://www.youtube.com/watch?v=Uz5D-D7VYmY).

Però la seva vida no va ser tan alegre com la cançó podria fer pensar. Va tenir una infància esfereïdora: el segon marit de la seva mare la va violar des dels 8 fins als 12 anys. Es creu que aquest trauma va fer que més tard patís anorèxia, depressió i alcoholisme pel resta de la seva vida.

El 2004 es va fer una pel·lícula de la seva vida, dels anys del primer matrimoni, titulada “Beyond the sea”. El paper de Sandra Dee el va fer Kate Bosworth.


Però anem al que ens interessa, a la seva relació amb els escacs. Així com en altres casos, com quan analitzàvem a en Woody Allen o a en Bob Dylan, ens ha estat relativament fàcil trobar informació sobre la relació que tenien amb els escacs, en el cas de l’actriu Sandra Dee ha estat més complicat. Intuïm que ens costarà trobar informació de les dones en relació als escacs per el greuge històric que han patit, en relació als homes. #onsónlesdones.

No obstant, algunes coses sí que hem trobat. Bàsicament, que en tres de les pel·lícules que va fer a la dècada dels seixanta apareixen els escacs. Casualitat?

El primer exemple, per ordre cronològic, l’hem trobat a la pel·lícula de 1961, “Come September”, una comèdia d’embolics en la que un milionari que te una mansió a la que només va els setembres, d’aquí el títol, es troba en que el seu majordom lloga la mansió quan ell no hi és, com si fos un establiment hoteler. Adolescents, embolics amorosos i preservació de l’honor amb final feliç, tot bastant innocent. Les dues fotografies que segueixen formen part de l’època de gravació, i a la primera d’elles se li associa un text, com si d’una postal es tractés, que diu: “Rock Hudson i Sandra Dee estan d’acord en que no hi ha res com una tranquil·la partida d’escacs en les pauses de la filmació de la pel·lícula Come September.



El 1963, hem trobat que a la pel·lícula “Tammy and the doctor”, en la que una noia de poble acompanya a la senyora a la que cuida a la gran ciutat perquè necessita cirurgia, i allà trobarà una nova feina i l’amor, en una comèdia romàntica també força innocent. En un moment de la pel·lícula, apareix el següent fotograma en la que, si la peça que hi ha a la suposada casella a6 (diem suposada, perquè el tauler està al revés) és la dama, la posició sembla d’escac i mat:


Dos anys més tard, a la pel·lícula “That Funny Feeling”, de 1965; veiem de nou a la Sandra Dee a punt de començar una partida. Aquesta pel·lícula també és una comèdia d’embolics, amb un plantejament força divertit. La Sandra Dee, que treballa com a minyona, es troba casualment amb un director executiu d’una agència publicitària que li demana per sortir. Avergonyida de la seva casa, fa passar per seva una de les mansions dels seus clients, la d’un a qui mai ha vist, que és precisament la de la seva cita!


Que apareguin els escacs tan sovint a les pel·lícules de Sandra Dee podria ser casualitat, podria ser que no fos cosa seva, i que les tres pel·lícules fossin escrites i dirigides pel mateix grup de persones aficionades als escacs, però ho hem comprovat i no és el cas. Totes tres pel·lícules tenen directors i equips de guionistes diferents.

Sembla que la Sandra Dee és l’únic element en comú que tenen les tres pel·lícules. No obstant, i això pot complicar més l’anàlisi, en dues d’aquestes pel·lícules també hi intervé l’actor i músic Bobby Darin, de qui sí que existeix una documentació més extensa sobre la seva afició als escacs, de la que parlarem un altre dia.

En tot cas, “look at her, she’s Sandra Dee


La pregunta del dia Per què hi ha menys dones que homes jugant a escacs?
Podeu respondre a: coolturaescacs@gmail.com


Bibliografia