Són Notícia:

E SPORTS
CIRCUIT CATALÀ
GRAND CHESS TOUR - SUPERBET ROMANIA

dijous, 20 de juny de 2019

Escacs i Humor. Facilitat per Cooltura EscacsEscacs i humor

Avui recuperem i ampliem un programa que ja vam fer al Xarxa de Mat el 27 de gener de 2018: https://www.facebook.com/7deradio/videos/912953645548328/


       
Hahahaha!

Avui tractem com els humoristes han fet humor a través dels escacs. Basem l’anàlisi en la producció audiovisual. Deixem l’humor gràfic per un altre dia, tot i que en la secció “Escacs i còmic” ja apareixen alguns exemples. Bàsicament, podem separar l’humor amb els escacs en dos grans blocs. L’humor fet per humoristes, i l’humor fet per escaquistes, una mena d’humor gremial.

Hem fet una col·lecció d’uns quants vídeos que podeu veure més a baix. Hi ha alguns exemples com els gags que fan les comèdies de situació com Friends, Seinfeld o The Big Bang Theory. Per exemple, a The Big Bang Theory juguen als escacs tridimensionals que va posar de moda Star Treck. https://www.youtube.com/watch?v=Ro4KhmNwPoU En aquest gag, en Leonard dubta molt a l’hora de fer un moviment, s’aixeca, dóna una volta per sobra del tauler, amaga amb moure una peça, però la mirada gèlida i amenaçant d’en Sheldon fa que s’ho pensi dues vegades... i quan per fi mou, es deixa mat en un. Aleshores en Sheldon el commina a jugar a quelcom més d’acord amb la seva habilitat, com la Oca tridimensional. Aquest humor és bastant habitual entre escaquistes, que consideren els escacs quelcom molt més elevat que qualsevol altre “passatemps”.

També apareixen els escacs en quasi totes les comèdies d’animació com Futurama, Pare de Família o els Simpsons, els quals dediquen un capítol sencer als escacs.

Es tracta del capítol 15è de la 28a temporada, i com que està íntegrament dedicat als escacs, hem trobat oportú comentar-lo Durant tot el capítol van apareixent referències al món dels escacs, i es juguen diverses partides. Bàsicament, en un passeig per la platja, la família d’en Homer s’assabenta que en Homer és un gran jugador d’escacs, però que ho ha intentat amagar durant tota la seva vida, a partir d’una experiència traumatitzant que va tenir de petit. Tant la seva família com els seus amics l’animen a recuperar l’afició, fins al punt de que contacten amb, ni més ni menys que... en Magnus Carlsen! perquè l’esperoni a seguir. No ets ningú fins que no apareixes als Simpsons, o fins que en Wadalupe no et fa una caricatura!Petit incís: Aquesta caricatura és gentilesa de l’Abel Segura. L’Abel ha estat durant més de 30 anys president de l’Escola d’Escacs de Barcelona i és alma mater i presentador dels programes de televisió 8x8, a Esplugues Televisió (https://etv.alacarta.cat/8x8), en el que sempre té el detall de les caricatures pels seus convidats. A més a més, dirigeix 2 programes de ràdio dedicats als escacs a Radio Kanal Barcelona i a Radio La Marina. Incombustible.  

Seguim amb el capítol dels Simpson: en el primer moment en el que la família descobreix el secret d’en Homer, és a la platja, quan s’asseu per jugar una partida per diners amb en Jasper, un dels ancians. En Homer seu a la taula i, a l’hora de posar les peces en la posició inicial, en Bart li pregunta si, com a mínim, sap el nom de totes. En Homer li diu que sí però no n’encerta ni una, fet que anima a en Jasper a apostar-se diners. 22 dòlars al final. Quan en Homer guanya la partida diu: “Una altra víctima del gambit Budapest”.

                Més endavant, en Homer dóna unes simultànies d’escacs al bar de Moe, i quan guanya a en Barney, aquest, sorprès, li diu: “Uauh, jugues com en Polugaweski a Mar de Plata”. Aquest és un acudit habitual entre escaquistes que no saben gaire d’història dels escacs. Dir, per exemples: “Oh, sí, aquesta obertura la van jugar Lasker i Morphy (normalment no encerten en l’època dels dos escaquistes, sent impossible que juguessin) en el torneig de Zurich de 1958 (i ni a la ciutat ni a l’any es va jugar cap torneig d’escacs).

                En un altre moment del capítol, quan es rememora la infància d’en Homer i es veu l’origen del trauma, en Homer, de ben jovenet, potser ni entrada l’adolescència, troba un anunci per aprendre a jugar a escacs i, així, poder guanyar al seu pare i guanyar-se la seva estima. El cartell diu: “Aprengui el joc que va fer embogir a Bobby Fischer”. Els propis americans fent mofa del seu únic campió mundial, i una de les personalitats més influents del món de l’esport.

                Per acabar l’anàlisi del capítol, comentem el primer cop que apareix en Magnus Carlsen. Quan la Marge intenta animar a en Homer, ho fa aconseguint-li una entrevista per Skype amb en Magnus Carlsen, qui s’avança als esdeveniments que ocorreran en la vida real. Li diu: “Agafaràs un tros de formatge sense que et vegi la teva dona, dóna un glop de cervesa i la grua se t’està enduent el cotxe”. Tot això ho sap perquè “sempre va tres jugades per davant que els demés””.Tornem a l’exposició sobre els escacs i l’humor. Hem vist humor en les còmedies de situació, en les d’animació, i també trobem humor en els programes d’humor, com Cruz y Raya, Polònia, Dinamita o Buenafuente. https://www.youtube.com/watch?v=K5H2x1P82T8 En el seu monòleg, l’Andreu Buenafuente aprofita una imatge que ja ha esdevingut icònica, que és la d’en Magnus Carlsen dormint durant el transcurs d’una de les partides pel campionat del món davant d’Anand.En Buenafuente tira dels tòpics que diuen que els escacs són per gent intel·ligent i de que són molt emocionants, etc. Diu “tu fas bromes dels escacs i et diuen que ets un illetrat, els escacs són trepidants (...) Digueu-me un joc on un jugador es quedi adormit a mig partit, i no sigueu dolents, que Messi no compta” però lo millor del vídeo ve al final, quan en Buenafuente descobreix el motiu vertader pel qual s’adormia en Carlsen, i al minut 1:53 es passa un muntatge d’una conversa entre en Carlsen i un tal... M. Rajoy!

Per acabar aquest anàlisi, parlem de l’humor gremial. Aquell humor fet per escaquistes, per a escaquistes amb el qual, a banda de passar-t’ho bé, normalment aprens. Els que ja han esdevingut un clàssic són els “Ajedrez Dicharachero” o “Banter Blitz” de Chess24 amb el gran Pepe Cuenca com a màxim exponent, a qui li han dedicat aquest simpàtic vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=IENDXGC83nQ d’on no volem deixar de destacar les cites clàssiques com “Confucio decía guardad a los diablillos, no los saquéis, no los saquéis solos a pasear”.

A continuació, veiem el top 3 d’un dels nostres presentadors:

Top 3 Marc

#3 Radio Jan (humor del gremi, d’escaquistes per a escaquistes):


M’ha costat una barbaritat triar el vídeo que completa el podi, perquè hi ha gags molt divertits (més endavant teniu el llistat dels vídeos en els que ens hem fixat).

M’he decantat per en Jan Gustafsson de Chess24 per diversos motius: un d’ells i potser el més important és la periodicitat. De tant en tant, en Jan es posa en el paper del seu alter ego que s’ha inventat (un personatge xulesc, impertinent i perdonavides que està com fart de la vida). En la pell d’aquest personatge, o bé fa Banter Blitzs, o bé comenta alguna partida de l’actualitat o històrica. Aquest tipus d’humor, és més propi del gremi perquè és humor fet per escaquistes, sobre els escacs en general. Al comentar partides, a més fa bromes sobre el propi joc, i inclús s’hi pot aprendre. A més, el que m’agrada és que gràcies al personatge, es crea un univers personal, i al ser més o menys habitual el show, li acabes agafant estima i, d’alguna manera, “entra a casa”.

És a dir, les qualitats d’aquest vídeo són: l’actualitat (s’està fent ara), la periodicitat i l’humor gremial.

#2 Futurama resol els escacs (any 3000) (sobre els escacs en si mateixos: s’han esgotat?):


Trio aquest vídeo perquè sóc un gran fan de la sèrie de Futurama. Del creador dels Simpsons, Futurama és una sèrie ambientada a l’any 3000 principalment, i em va fer molta gràcia trobar aquest gag. Dues intel·ligència artificials, una davant de l’altre, no necessiten ni començar la partida perquè el jugador de blanques ja ha calculat que hi ha mat en 143 moviments. L’altre jugador es queixa de que ja ha tornat a guanyar. És sublim, i no dura més de 6 segons.
Faig dues interpretacions:
o bé els escacs s’han resolt, i sempre guanyen les blanques en 143 jugades, però tot i així els éssers (perquè a futurama parlar de persones o robots et quedes curts) segueixen trobant oportú seure davant del taulell. Aquesta és la gràcia, que, tot i que sàpiguen el resultat final de la partida, i com s’hi arriba, segueixen seient l’un davant de l’altre, respectant la litúrgia de muntar el tauler i posar les peces. Deu ser com veure una pel·lícula que ja has vist.
L’altre lectura que faig d’aquest gag, és que una de les intel·ligències artificials és més intel·ligent que l’altre, i li pren el pel. Que en realitat potser ni sap jugar a escacs, però que s’ho inventa i així sempre guanya. I, el corol·lari, també amb una força poètica extraordinària és que a l’any 3000 encara no se sap si en els escacs les blanques o les negres guanyen, o si un joc perfecte et condueix a taules.

#1 Dinamita (protocol i serietat de les partides, tret de context):

Pel número 1 trio aquest vídeo de Dinamita bàsicament per proximitat. Per posar en valor la feina dels humoristes d’aquí. Per mostrar que qualsevol pot fer un bon producte, i que no cal anar a buscar grans produccions de Hollywood. Dinamita era un programa d’humor de Tv3, cap a l’any 2000, que durava una mitja hora. Era un programa d’esquetxos curts, i en aquest es tracta un tema que surt moltes vegades.

Aquest gag te detalls, com el venedor de bufandes, que ven bufandes negres i blanques però a tires, no a quadres. És un petit detall que encara dota de més simbolisme el gag. Perquè és en si mateix una metàfora de la revisió del comportament de l’afició en escacs.

La pregunta del dia Quin és el vostre gag preferit?
Podeu respondre a: coolturaescacs@gmail.com


Llistat de vídeos

Dinamita

Futurama

Chess24

Simultània Total

Partida surrealista BBC

Celebració esbojarrada

Cruz y Raya

Simpsons
                Simultànies d’en Bart
                Escacs humans d’en Burns
                Capítol 15 de la 28a temporada

Friends

The Big Bang Theory

Seinfeld

Superagent 86

Alf

Pare de Família

Polònia

Buenafuente