divendres, 22 de maig del 2020

Quart Article Confinament. Facilitat per Cooltura Escacs



Confinament per Equips

Diumenge 17 es va posar punt i final al Torneig Confinament per Equips. Era la desena edició, i hi van participar 100 equips i més de 1000 escaquistes. Bons números per acabar: 10 edicions, 100 equips i 1000 escaquistes.

Amb aquesta darrera jornada ens vam plantejar un repte solidari: arribar als 2.500€ per la lluita contra la Covid-19. La xifra de 2.500€ va ser triada en base a que, segons sembla, el cafè més car que hom es pot prendre és entorn dels 2,5€. Vam pensar multiplicar el 2,5 pel nombre de participants a les darreres edicions; un miler. Era pur simbolisme que il·lustrava, d’alguna manera, que el torneig era per a tothom i de tothom. Sense els jugadors i jugadores que cada setmana omplien els equips, la tasca d’organitzar-lo no hagués tingut sentit.

Quan escric aquestes línies, dimecres 20 de maig de 2020, amb la campanya #ConfinamentSolidari, hem assolit un 78% del repte:


Implicar-nos en l’organització del Confinament per Equips ha estat una molt bona experiència. Hem fet nous contactes, n’hem recuperat d’altres que teníem una mica oblidats, i hem notat i sentit les mostres d’agraïment. Gràcies per haver-ne format part!


Repetim els números d’aquesta última i desena edició:

·       100 equips
·       1.022 escaquistes
·       5.997 Partides
·       424.562 Moviments

Més enllà del Confinament per Equips també hi ha escacs en temps de confinament, i sembla que cada cop més. Ho escric cada setmana, que cada cop hi ha més escacs, però espero convèncer-vos amb això: el #CheckmateCoronavirus!


Què és el Checkmate Coronavirus? Doncs un circuit de més de 2.000 campionats des del 18 de maig al 16 de juny, organitzats per la Federació Internacional d’Escacs en les diferents plataformes de joc en línia com Lichess o Chess.com. A més a més dels campionats, hi ha molts premis en joc: des de classes en línia amb Grans Mestres fins a invitacions d’una setmana sencera a l’Olimpíada de 2021! Si seguiu els comptes de CheckmateCOVID a les xarxes socials, o visiteu la pàgina web:
https://checkmatecoronavirus.com/ estareu al dia de tota la informació! És delirant! 2.000 campionats en un mes!

Mentrestant, l’elit dels escacs ens segueix donant espectacle. El cap de setmana del 15 al 17 de maig es va celebrar l’Steinitz Memorial, un altre torneig que Chess24 es treu de la màniga. Aquest cop, amb una novetat que s’agraeix: hi havia secció absoluta i femenina. A la secció femenina va haver-hi un empat en la primera posició, a 12 punts, entre la jugadora que es proclamaria campiona, la KaterynaLagno, i la LeiTingjie. El desempat consistia en un Armaggedon, en el que la LeiTingjie, al portar les peces blanques, va haver de forçar una posició de taules, i va acabar perdent la partida.



A la secció absoluta, en Magnus Carlsen es va imposar amb dos punts de diferència sobre el segon, que va ser en DaniilDubov. És al·lucinant la facilitat que té en Magnus per guanyar campionats. Fins i tot en els que, com ell mateix diria, “[en referència al seu joc] un torneig horrible, de principi a fi”


En DaniilDubov anava molt ben encaminat per guanyar el torneig, però va tenir un mal inici el tercer dia, perdent tres partides seguides. Ens fa molta il·lusió veure a en David Anton a aquestes competicions. Comença a ser habitual veure’l jugar amb els que fa temps que dominen el panorama escaquístic. Tot i acabar en penúltima posició, va guanyar a grans jugadors com a en Grischuk i a l’Svidler, entre d’altres.

I res, dos dies després de que s’acabés l’Steinitz Memorial començava la següent cita del Magnus CarlsenTour. La primera va ser el Magnus CarlsenInvitational, del que ja vam parlar en articles anteriors. Aquesta segona prova es diu “LindoresAbbeyRapid Challenge”, novament organitzat per Chess24, i que consisteix en un tots contra tots a 15 minuts + 10 segons d’increment per jugada. No és una lenta, però les partides poden arribar a durar tranquil·lament 40 minuts. És un torneig de tres dies, 19-20-21 de maig. El primer dia de joc ja ens ha deixat grans partides d’atac, com la que van jugar a la segona ronda el propi Carlsen amb l’Aronian, arribant a aquesta posició final:


Les negres acaben de tapar l’escacs amb alfil e6, i les blanques van jugar damah7, jugada que va fer abandonar les negres. Vegeu què passaria després de dama h7 escacs, rei f8, dama f5 escac i alfil per f5. Espectacular!

També va ser destacable la miniatura que li va fer en Nakamura a l’AlirezaFirouzja a la tercera ronda:


Després del torre a4 de les negres, les blanques tenen mat en 6, però les negres van abandonar després de la primera jugada que feren les blanques.

Per acabar l’article, i segurament la sèrie d’article sobre escacs en confinament (aquest és el quart), m’agradaria comentar-vos que hem hagut de canviar el dia i hora del programa. A partir d’aquesta setmana, en la que farem el 188è Cooltura Escacs, passem a fer-los els divendres per la tarda, de 19:30 a 20:15, en lloc de com ho veníem fent fins ara aquesta temporada, que ho fèiem els dilluns per la nit


Queden poques setmanes per acabar la nostra segona temporada al capdavant de Cooltura Escacs, però queden grans sorpreses, així que mantingueu-vos alerta!