dimarts, 5 de maig del 2020

Segon article Confinament. Facilitat per Cooltura Escacs



Confinament

Avui, 2 de maig, primer dia en el que es pot començar a sortir de casa, i els esportistes tenen franges horàries concretes, les bromes sobre que els escacs són un esport proliferen a internet.

Internet i escacs s’està demostrant com una combinació explosiva. I aquests dies més que mai. Per posar un exemple: un dels portals web d’escacs més de moda, Lichess, publicava aquest matí les estadístiques de partides computades del mes d’abril.


Només a Lichess, al mes d’abril, es van computar 28 partides a cada segon. Això fa un total de 72.576.000 partides. Repetim: només les computades, i només a Lichess. Quants milions de partides més es deuen haver jugat a les altres plataformes?

El que més em crida l’atenció d’aquesta relació entre internet i els escacs, són els nombrosos campionats que s’estan organitzant. A l’anterior article ja vaig parlar tant de campionats de l’elit (com el Torneig de Candidats i la Copa Dicharachera, tot i que el primer fos presencial), com dels organitzats pels diferents clubs.

El que organitzem amb el Club d’Escacs Montmeló cada setmana aplega a més equips i a més gent. En l’edició de diumenge passat vam ser 80 equips, i 878 escaquistes que vam jugar un total de 5.324 partides. I, fet que em fa especial il·lusió, vam esdevenir internacional perquè hi van participar tres equips francesos i un andorrà, que tornaran a repetir, com tots els equips, demà.


Per demà, que és la vuitena edició, hem arribat als 90 equips i, amb una mica de sort, passarem del miler d’escaquistes.

Un campionat, d’alguna manera, semblant, pel fet de ser per equips i multitudinari, és el que impulsa el Club d’Escacs Sant Boi amb altres clubs d’altres comunitats autònomes. Ahir es va disputar la tercera batalla campal, en la que van participar més de 600 escaquistes.


Té tota la pinta que la celebració de campionats en línia ha vingut per quedar-se. Ja ho vam comentar la setmana passada que són molts els clubs que organitzen campionats al llarg de tota la setmana. Però sembla que les innovacions no s’aturen en el món dels campionats en línia i, AjedrezTorneos, per exemple, que poc a poc s’està consolidant com un mitjà d’informació i comunicació d’escacs més, organitza per aquest cap de setmana un circuit de campionats non-stop.


Segurament acabarà el confinament, però els campionats en línia passaran a ser una proposta més per moltes de les entitats del món dels escacs.

Però tots aquests campionats són de partides ràpides, i no sé si, per enllaçar amb l’inici de l’article, es poden considerar esport. El que sí que s’apropa més a la concepció d’esport és, per exemple, les competicions clàssiques a ritme lent. En aquest sentit, Sitges torna a posicionar-se com a Capital Mundial dels Escacs, gràcies a la celebració del primer campionat d’escacs en línia a ritme clàssic, organitzat pel Sunway Sitges. S’hi van inscriure més de 450 escaquistes de 77 països diferents. Estan fent història a Sitges i, per si fos poc, els beneficis del campionats es donaran a l’Hospital Residència Sant Camil, per la lluita contra la Covid-19.


El que sí que és esport, sigui en ritme ràpid o bala, és el torneig que el campió mundial Magnus Carlsen es va treure del barret: el Magnus Invitational. Avui es va jugar la segona semifinal entre el propi Magnus Carlsen (2881 d’ELO ràpid) i el xinès DingLiren (2836). Qui guanyi s’enfrontarà a l’estatunidenc HikaruNakamura (2829), que es va imposar al seu compatriota Fabiano Caruana (2773). El Magnus Invitational es juga a Chess24, que fa una cobertura total i esplèndida.


No voldria acabar l’article sense mencionar a en Xavier Garcia Bou. Un exemple de la versatilitat dels escacs, i sobre com fer-los arribar a qualsevol persona. Cada dia proposa un entretingut exercici amb el que hem d’esbrinar una cita històrica, a través del moviment de les peces. En el de la imatge, només cal saber el moviment de la torre. Apte per a tothom:


A banda d’aquests exercicis, en Xavier Garcia Bou també penja, un cop per setmana, un Kahoot d’escacs educatius al seu bloc. El primer fou jugat 600 vegades! Una xifra espectacular. Nosaltres, quan els problemes tècnics ens ho permetem, seguint fent el programa, i la seva proposta ens serveix d’exemples per incorporar preguntes al nostre concurs: