diumenge, 9 de novembre del 2014

Segona Partida. Carlsen s'avança en el marcador. Inclou comentaris Gabriel Beaskoa

MUNDIAL  2014  ANAND  -  CARLSEN








Carlsen    1  -  Anand    0


Classificació després 2 partides

Magnus Carlsen             1'5
Vishwanathan Anand    0'5












Segona partida

Magnus Carlsen            1
Vishwanathan Anand   0






Comentaris Gabriel Beaskoa en exclusiva al Blog

Avui és dia de descans a Sotxi on, després de les dues primeres rondes, Carlsen ja va davant al marcador. L’expectació d’aquest campionat del món no és tan gran com el darrer on ja es va experimentar el primer xoc entre el passat i el present dels escacs. Tot i que en tot moment el favorit va ser el noruec, hi havia qui pensava que els anys d’experiència acumulada per un pentacampió del món podrien servir d’alguna cosa. El problema no va ser que Carlsen fos molt superior a Anand, sinó que en cap moment es va  veure una possibilitat real que pogués perdre un punt sencer.  Durant el torneig de candidats, Aronian va punxar i la il·lusió per veure un matx entre el número u i el número dos del món es va esvair definitivament. Un altre cop hauríem de suportar el tràmit d’assistir al darrer esforç d’un campió del món agonitzant per recuperar un títol que se li fa gran.

Enguany no hi ha hagut masses sorpreses. Un Carlsen més debilitat, que no era capaç de guanyar la primera partida on gaudia d’una posició que fa un any hagués signat per tenir, i un Anand que desaprofitava un avantatge considerable per caure en la trampa del noruec. Va salvar la partida, però el regust de boca no deuria ser molt agradable, per a ell. Què ho fa, que Carlsen desaprofiti petits avantatges en els darrers torneigs que ha jugat? Aquesta era precisament la seva especialitat. Prémer el coll del rival a poc a poc, treure petroli del desert, allargar una posició igualada fins aconseguir l’extenuació i l’error del rival. Carlsen ha destacat per això, i el títol mundial així ho demostra.

El segon dia, no obstant això, va arribar l’inevitable. Amb blanques, conscient de la petita ferida que encara rajava en algun lloc de la ment de l’indi, es va agafar al tauler i es va dir d’aquesta no se’n surt.  Va provar el peó de rei i una espanyola descafeïnada per buscar petites esquerdes en el joc negre. Les imprecisions no es van fer esperar massa. Anand, amb destrets de temps seriosos, va començar a divagar i es va trobar amb un atac perillós sobre el seu enroc. Si mirem el tauler, veiem com en 4 o 5 jugades, els flanc de rei està ple de peces blanques, i el rei negre abandonat. En tot això hi té una especial responsabilitat la torre blanca, que Carlsen va fer maniobrar d’a1 fins a g3, preparada per pressionar g7. Ja no vèiem unes blanques lentes  i pacients,  sinó un campió del món amb ganes de reivindicar-se després de la increïble exhibició de Fabiano Caruana a la Sinquefield Cup, que va generar dubtes sobre l’omnipotència del número u. Carlsen estava acostumat a passejar amb orgull i, fins i tot, desídia, la seva superioritat a l’elit mundial, i no duu massa bé no guanyar-ho tot. Necessita esclafar l’herba vella per passar al següent acte: la contenció dels joves que empenyen per darrera i amenacen la seva marxa triomfal. Ahir es va llançar a l’atac d’una manera un xic ortopèdica, però molt decidit, i Anand va sentir el nus de la corbata massa fort. Un Ae6 poc precís, una posició asfixiant i pocs minuts al rellotge van provocar el seu esfondrament. Un error escandalós, d’aquells que fan botar el mòdul d’anàlisi, el va deixar a poques jugades del mat. Dc7 i fora. Carlsen s’avança al marcador i agafa la directa. Fa la impressió que el dia de descans només allargarà la impotència de l’indi, que haurà de lluitar amb el seu propi cap per no començar una caiguda lliure. Encara no és tard, però sembla que ja ho hem viscut.



MEMORIAL  PETROSIAN







Ronda 5

Aronian  -  Kramnik      1/2  -  1/2
Grischuk  -  Leko             1  -  0
Inarkiev  -  Ding Liren   1/2  -  1/2
Gelfand  -  Morozevich     1  -  0

Ronda 6

Kramnik  -  Morozevich     1  -  0
Ding Liren  -  Gelfand        1/2  -  1/2
Leko  -  Inarkiev                 1/2   -  1/2
Aronian  -  Grischuk            1/2  -  1/2



Classificació després ronda 6

Alexander Grischuk      5 punts.
Vladimir Kramnik         4 punts.
Boris Gelfand                 3 punts.
Levon Aronian              3 punts.
Ding Liren                      3 punts.
Peter Leko                      2'5 punts.
Ernesto Inarkiev            2 punts.
Alexander Morozevich  1'5 punts.


Propera ronda 7

Grischuk  -  Kramnik
Inarkiev  -  Aronian
Gelfand  -  Leko
Morozevich  -  Ding Liren



COOLTURA  AJEDREZ



Programa amb Miquel Castells com a convidat, expert en marketing i patrocinis, Explica com els escacs pot buscar recursos de finançament. També participen Pepo Viñas i Pere Reginaldo.