dijous, 11 d’abril del 2019

El joc de cartes Caissa Cards. Facilitat per Cooltura Escacs



Caissa Cards

Caissa, la musa dels escacs. La deessa de la bellesa en els escacs. Pintada en quadres com el de Domenico Maria Fratto (1669 – 1763)


Segons la wikipedia, https://ca.wikipedia.org/wiki/Caissa, el mite de Caissa prové d’un poema de William Jones de 1763. Al poema, Caissa refusa els acostaments amorosos de Mart. Mart, ferit en orgull, consulta a Euphron, qui al seu torn consulta a Venus, deessa de l’amor, que acaba creant el joc dels escacs per tal de que Mart pugui guanyar-se el cor de Caissa.

“He hears, where’er he moves, the dreadful sound;
Check the deep vales, and Check the Woods rebound.
No place remains: he sees the certain fate,
and yields his throne to ruin, and Checkmate”

Caissa ara dóna nom a un innovador joc de Cartes, gràcies a en Jordi Seguí (https://twitter.com/jordi_jordiloma). Les Caissa Cards (https://twitter.com/CaissaCards) omplen un buit perquè, si els nens i nenes fan col·leccions de cromos de futbolistes, perquè no fer-les d’escaquistes?



Les Caissa Cards són un joc de 40 cartes distribuïdes en 5 categories de 8 cartes:
·         Campions (Steinitz; Lasker; Capablanca; Alekhine; Botvinnik;Tal; Petrosian; Fischer)
·         Històrics (Tarrasch; Rubinstein; Nimzowitch; Reti; Menchik; Najdorf; Keres; Bronstein)
·         Pioners (Lucena; Ruy Lopez; Greco; Philidor; Deschapelles; Labourdannais; Mc. Donell; Stauton)
·         Romàntics (Anderssen; Morphy; Blackburne; Zukertort; Chigorin; Pillsbury; Marshall; Spielmann)
·         Conceptuals (Desenvolupament; Iniciativa; Qualitat; Espai; Peó passat; Rei en el centre; Torres a setena; Peça de més)

Les cartes estan pensades per jugar de 4 maneres diferents, que tot seguit les repassem. Podeu veure tots els vídeos explicatius al seu canal de Youtube 


Joc per 2 jugadors: 16 cartes per jugador + 3 cartes especials
Cada jugador les posa com les peces d’escacs (2 files de 8 cartes). El primer jugador escull una de les seves cartes, i fa servir la “força d’atac” mentre que el segon la intenta aturar amb la “força defensa”. Qui tingui la força més gran, guanya i s’endú les dues cartes.
Es torna a jugar una altra ronda, però alternant el torn, i així fins a acabar les 16 rondes. Les cartes especials serviran per incrementar la força d’atac o defensa segons el valor que hi aparegui a “força”.


Joc per 2, 3 o 4 jugadors.
Cada jugador escull un pal (històrics, campions, romàntics i pioners) i es deixa el pal “conceptuals” boca avall, barallades, al centre de la taula.
Es dóna la volta a una parta especial, i es miren els punts “Escratch” d’aquella carta, que van des del -3 a +5. L’objectiu del joc acabar amb el màxim de punts possibles.
Cada jugador posarà una de les seves cartes boca avall (com que són les cartes de pal, té el pal de l’1 al 8). Si la carta especial té un “escratch” positiu, se l’endú qui hagi tirat la seva carta més elevada. Però si la carta especial té un “escratch” negatiu, se l’endú qui hagi tirat la seva carta més baixa. En cas d’empat, cap de les persones empatades se l’endú, i passa a ser de la següent persona amb el número més alt o més baix. En cas d’un empat total, ningú s’endú la carta, i queda com a pot pel següent torn.


Joc per 4 jugadors: L’objectiu del joc és quedar-se amb el mínim número de punts possibles.
Cada carta del pal “Campions” dóna 1 punt, i no es fan servir les cartes especials. La carta Pillsbury (06 romàntic) dóna 8 punts.
Es reparteixen 8 cartes a cada jugador, i es fa servir la numeració del 01 a 08 de cada carta. Cada jugador escull dues de les seves cartes, i les passa al company que té a la dreta.
La carta que comenci la ronda marcarà les altres cartes. Comença el joc qui tingui la carta “Ruy López” de pioners, i tothom estarà obligat a tirar una carta de pioners.  Si no es tenen cartes del pal, es pot tirar qualsevol cartes, amb algunes excepcions:
1.       No es pot tirar una carta que doni punts a la primera ronda
2.       No es pot començar una ronda amb una carta de campions fins que algun jugador n’hagi tirat alguna en una ronda anterior.
Es queda les cartes pel recompte final qui hagi tirat la carta més alta (del 01 al 08) del pal amb el que es comenci cada ronda.
Quan després d’unes quantes rondes un dels jugadors hagi arribat a 51 punts, s’acaba el joc.

L’Objectiu és ordenar totes les cartes des de l’01 fins al 08 de cada pal.
Per aquest joc, recomanem veure el vídeo per saber com es juga ja que hi ha molts detalls a l’hora de disposar les cartes inicialment.

Les Caissa Cards són també un element lúdic interessant perquè permeten als nens i nenes tenir més propers els grans referents escaquístics, tal com passa de manera més natural amb altres esports, on tothom coneix a Leo Messi, a Michael Jordan o a Roger Federer. Amb les Caissa Cards posem cara als grans campions i campiones del món dels escacs, i es reforça el vincle emocional de la quitxalla.
A més, a banda dels 4 jocs ja comentats, les Caissa Cards poden servir per introduir conceptes que algun dels jugadors dominés, per repassar les partides, etc. Orientades pels formadors i formadores, les Caissa Cards faran les classes més divertides. Quan els nens i nenes vegin les diferents cartes, serà més fàcil que mostrin interès per algun dels grans referents, i poden interessar-se tant per la història de cadascun d’ells, com pel context històric, agafant més cultura general.
Com a novetat, des del Cooltura Escacs volem contemplar la possibilitat de produir una nova baralla de les Caissa Cards, íntegrament formada per dones.


En un anterior article (https://rabiosactualitatescacs.blogspot.com/2019/03/escacs-femenins-escacs-feministes.html), donàvem 10 exemples. A continuació, en posem 10 més que creiem que encaixarien a la perfecció:

1.       Nona Gaprindashvili: “03 de maig de 1941. Jugadora georgiana, i cinquena campiona mundial d’escacs. Fou la primera dona en aconseguir el títol de Gran Mestre el 1978, per haver guanyat el torneig de 1977 de Lone Pine”


2.       Yifan Hou: 27 de febrer de 1994. Gran Mestre des dels 14 anys i 7 mesos. És la dona més jove en haver aconseguit el títol i, actualment, és la dona amb més ELO. S’ha negat a disputar alguns campionats mundials femenins per considerar perjudicis comparatius amb els campionats mundials absoluts.
3.       Pepita Ferrer Lucas: 1938 – 1993. Nascuda a Barcelona, va ser la primera jugadora d’escacs en assolir la categoria de Mestre Internacional Femenina de l’Estat espanyol. També fou 8 vegades campiona d’Espanya, i 4 vegades campiona de Catalunya.
4.       Ellen Gilbert: 1837 - 1900. Fou una forta jugadora d’escacs per correspondència. De fet, va guanyar el Campionat per Correspondència de 1873-74. A més, en un matx Anglaterra – EEUU, sent la primera tauler d’EEUU va guanyar les 4 partides a George Gossip, d’Anglaterra.
5.       Anna Rudolf: 12 de novembre de 1987. Mestre Internacional des de 2008. Campiona d’Hongria en tres ocasions, és periodista d’escacs en torneigs internacionals i té un canal de twitch molt actiu.
6.       Clare Benedict: 1870-1961. Fou una escriptora i mecenes estatunidenca. Entre els seus llibres destaquen “The little Prince”, de 1912. A més, va impulsar la “Clare Benedict Cup”, competició europea per equips d’escacs que es va disputar entre 1953 i 1979.


7.       Dorothea Tanning: 1910 – 2012. Artista surrealista de la generació de Max Ernst, Marcel Duchamp, etc. La seva obra, molt influenciada pels escacs, és reconeguda a nivell mundial. Va participar en l’exposició “The Imagery Of Chess”.
8.       Lourdes Porta: Fotògrafa d’escacs i responsable de la secció d’escacs de l’Ateneu Barcelonès, una de les entitats culturals més rellevants de la ciutat de Barcelona i, per extensió, de tota Catalunya.
9.       Yoko Ono: Artista japonesa autora dels “escacs de la pau”, un tauler d’escacs conceptual en el que els dos bàndols tenen el mateix color de peces i en el que, a mesura que avança la partida, es constata la nul·la necessitat de la batalla.
10.   Berta Sender: Presentadora de la tercera etapa del Cooltura Escacs, és estudiant de periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, jugadora de bàsquet i dóna classes d’escacs a diverses escoles de Barcelona.

Bibliografia