dissabte, 13 de juny del 2020

L'Atac del Porc. Facilitat per Cooltura Escacs



Atac Porc (I)

Fa temps que parlem de l’Atac Porc. Abans coneguda com a Obertura Independentista, i futurament coneguda com Variant del Senglar, o del Garrí. Estem buscant nom encara. Hem publicat alguns exemples a les xarxes socials en els últims mesos. Per citar-ne alguns:


Fa anys que només jugo això per internet. Tant amb blanques com amb negres (sí, també es pot fer amb negres. De fet, l’Atac Porc amb blanques neix de la següent pregunta: si aquesta obertura que faig amb negres em funciona, perquè no fer-la amb les blanques, amb un temps de més i millors perspectives, pel simple fet de ser blanques?). Amb el compte de Cooltura Escacs de Chess24, creat el 2019, només he jugat l’Atac Porc. Per tant, tinc una base de dades de més de mil partides amb aquesta idea d’obertura amb la que vaig arribar als 2680 d’ELO a Chess24, vencent a diversos Mestres Internacionals. Amb això vull dir que, tot i que pugui no ser un sistema massa bo a nivell tècnic, és un sistema vàlid per a competir a tres minuts. I aquesta és la clau. L’Atac Porc no té cap més pretensió que la de fer passar una bones partides a ritmes ràpids.

Aquest sistema d’obertura es basa en les següents premisses:

·      -   A partides ràpides el jugador de negres no vol problemes i, per tant, vol enrocar-se (generalment en curt) aviat

·       -   Per a enrocar-se aviat, consolidarà un centre, traurà peces menors i s’enrocarà en com a màxim 5-6-7 jugades

·       -  Si les blanques no passen de la quarta fila, les negres no veuran perill imminent, i satisfaran els 2 punts anteriors

Aquestes són les tres primeres premisses, i sobre les que es construeix el sistema d’obertura. La posició base de les peces blanques és la següent:


No obstant, en una bona mostra de partides ens podem trobar que haguem hagut de fer també la jugada X. a3, per evitar el salt de cavall a b4, si les negres treuen el cavall de b8 per c6 (importantíssim fer a3 contra Cavall c6).


Les primeres tres jugades quasi sempre seran les mateixes: 1. Cf3 2. e3 3. c4, i aquestes dues jugades de peons, e3 i c4, marcaran l’estructura bàsica de la posició, i en la gran majoria de casos s’haurà de mantenir el peó de c4 amb una re-captura amb el de b3, i el peó d’e3 amb una re-captura dels peons de d2 o d’f2. Normalment serà amb aquest últim, per tal d’obrir també la columna f i sumar una autopista a l’atac. Això de re-capturar amb peons és molt important, perquè els peons de c4 i d’e3 tenen sengles funcions de vital importància: retarden el desenvolupament de les negres i provoquen dues coses:

·      -  al no poder posar peces ni a d5 ni a d4, hauran de perdre alguns temps per tal d’aconseguir-ho (temps que les blanques usaran per llençar-se a l’atac)

·          -   si no perden aquests temps per satisfer el punt anterior, hauran de fer altres jugades, que debilitaran la seva estructura

En general, la quarta jugada, si te la permeten fer, haurà de ser 4. Cc3 per estar preparat per saltar si t’avancen un peó a d4, amenaçant-te’l. Si no has tret el cavall per c3 abans de que et facin d4, res del que ve a continuació es pot aprofitar perquè la partida pren altres camins, totalment diferents.

Un cop el cavall surt a c3 tindrà dues opcions a mig termini:

·              -  Anar al flanc de rei ja sigui per e2-g3 o per d1-f2. Per exemple:



·            - Ser sacrificat a d5 pel bé d’una descoberta mortal, o d’una desviació de les defenses de les negres. Per exemple:


Aquesta posició, en la que blanques i negres han fet 9 jugades, i en la que ara és el torn de les blanques, s’ha donat en 7 ocasions en el compte de Cooltura Escacs de Chess24, des de 2019, davant de rivals amb un ELO de 2403 de mitjana. Les blanques han guanyat les 7 partides. Aquí les negres s’acaben de deixar el peó de d5, perquè no el podran re-capturar amb el cavall després de 10.cxd5 cxd5 11.Nxd5, perquè es deixarien mat a h7.

Tornem a donar un cop d’ull a l’estructura bàsica:


Veiem que a part de les 4 primeres jugades ja comentades, en aquesta posició “ideal” també s’han jugat les jugades b3, Ab2 i Dc2. L’ordre d’aquestes jugades, en la majoria dels casos, no és massa important, però, com dèiem, no es pot fer sota cap concepte la jugada Dc2 si les negres han jugat prèviament Cc6. Si les negres han jugat prèviament Cc6, les blanques hauran de jugar a3 abans de posar la Dama a c2.

A partir d’aquí, veiem què permet la posició de les blanques, i imaginem que les negres s’han enrocat en curt i que tenen el rei a g8:


Veiem que l’alfil de b2 està situat a la gran diagonal i, per tant, té acció directa sobre g7 i h8. La dama a c2 pot anar a h7. El cavall, saltant a g5 recolzat amb el peó d’h4 si fa falta també està apuntant a h7. Si el cavall és capturat a g5 i les blanques re-capturen amb el peó d’h4, alliberen la columna per la torre, que es suma a l’atac d’h7 i h8.

A més, l’alfil de caselles blanques pot posar-se a d3 en una jugada, d’es d’on apuntaria també a h7, i l’enroc llarg sempre és una opció que permet a la torre d’a1 anar a la columna g, sinó a la h, des d’on apuntaria també a l’enroc curt de les negres:


I, com titularia el seu llibre en Bent Larsen; “totes les peces ataquen”.

Són molts detalls, dels quals les negres comencen a veure’n la dimensió real un cop ja s’han enrocat i sembla massa tard. Sembla és la paraula. Evidentment, existeixen defenses, però recordem que, quan tot això passi, serem a una partida a tres minuts, i que defensar-se és molt més complicat que atacar. A més, si juguem sovint l’Atac Porc, estarem molt més acostumats i acostumades a aquestes posicions que no pas qui porti les peces negres.

En aquest escenari de múltiples possibilitats d’atac, és normal que les negres s’equivoquin i permetin atacs decisius.

El següent diagrama (vegeu l’estructura de peons a2-b3-c4-d2-e3 (els del flanc de rei han servit per obrir línies)) és la posició final d’una partida jugada el 9 de març de 2020, davant d’un 2.555 d’ELO a Chess24:


Un jugador de 2555 ELO a Chess24 no és un mal jugador. Segurament no sigui un Mestre, però no és mal jugador. La posició final il·lustra bé diversos aspectes:

·           -   A les blanques no els hi queden peons al flanc de rei (això és perquè avancen fins a dalt de tot i s’estavellen contra les defenses negres, o s’entreguen pel camí per obrir línies)

·              -  A les blanques els hi falta la dama (Us costarà jugar l’Atac Porc si sou molt materialistes)

·            -  A les blanques només li queden 3 peces i les 3 tenen una funció pel mat, en canvi les negres tenen una dama a d8 i una torre a a8 que no han mogut en tota la partida, i una torre a f8 que només s’ha mogut quan s’ha enrocat (això il·lustra la diferència quan una persona té un pla concret, o un sistema com l’Atac Porc, vers una persona que “se’l troba al damunt”)

El que més m’agrada de l’Atac Porc, però, és que ha convençut a amics a jugar-lo. M’il·lusiona molt rebre les seves partides i veure que els funciona.




2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs avui me l'han feta jugant jo blanques i m'ha semblat força interessant. N'aprofundire més. Per cert, proposo apertura catalana, q anem una mica justos de simbols de país i de las tanquem el cercle (tindríem apertura i defensa)

Anònim ha dit...

De pas*