dissabte, 6 de juny del 2020

Matx Amics del Xarxa de Mat vs Amics del Cooltura Escacs. Facilitat per Cooltura Escacs



Amics del Xarxa de Mat vs Amics del Cooltura Escacs


Diumenge 31 de maig de 2020, de 18 a 19 hores es va jugar el primer matx amistós “amics del Xarxa de Mat” vs “amics del Cooltura Escacs”. Una activitat que fa olor a final de temporada. I qui sap si d’etapa. La plataforma escollida va ser Lichess, plataforma per excel·lència per organitzar campionats durant el confinament.

Ens vam esprémer les neurones per fer una bona promoció, i estem molt contents dels vídeos que ens van sortir. No us els perdeu:


Al final vam ser 69 escaquistes, 35 pel Xarxa de Mat i 34 pel Cooltura Escacs. En Víctor i l’Enric ens van guanyar, tant en poder de convocatòria com en mitjana d’ELO (2055 vs 1921), a part  del matx en sí mateix (381 a 293). Enhorabona! Per la classificació final es van tenir en compte els 20 jugadors amb més punts de cada equip, quedant de la següent manera:


Vegem els 10 primers jugadors:


El Mestre Fide Reikoda va ser qui més punts va fer en tot el torneig, amb vuit victòries, dues taules i només una derrota. De totes maneres, la millor performance la va fer Rose Stone (2593), que va acabar imbatuda, sent l’única jugadora que no va perdre cap partida (si exceptuem el cas d’en Ruliyo GM, que va guanyar la única que va jugar).


El nostre primer jugador, en Puro Corazon va guanyar 9 partides, empatar 1 i perdre 3. El que més ens va sorprendre, però, va ser el seu repertori d’obertura. En més d’una partida el vam poder veure fent servir el gambit Halloween! Una obertura en la que a la jugada 4 les blanques entreguen una peça per un peó!


No obstant, el gambit Halloween no és lo més inversemblant que vam veure diumenge. En Roger va aconseguir una posició de taules per continu davant d’un reputat Mestre Català, però al no encertar amb els escacs, se li va escapolir:


Un altre dels elements de la jornada va ser el xat, en el que vam poder veure de tot. Fins i tot, prediccions que es complirien, però només parcialment:





Bon torneig de Neurobyte, que quedaria desè de la general.

Una altra cosa que em va il·lusionar del torneig és veure com l’Atac Porc gaudeix de la suficient confiança com per ser jugat per altres jugadors. Veiem la posició que aconsegueixen les blanques en una de les partides del matx:


El proper article serà una introducció a “l’Atac Porc”, antigament coneguda com “obertura independentista”, i futurament coneguda com “Variant del Senglar”, o del garrí. Estem en busca de nom encara. La idea és tant bàsica com creure que les negres, a ràpides, lo únic que volen és treure peces i enrocar-se en curt aviat. Tenint això present, les blanques fan jugades aparentment inofensives però que, de cop i volta, permeten que totes les peces blanques estiguin apuntant cap a l’enroc curt, i és aleshores quan es llencen els peons del flanc de rei, t’enroques llarg i poses les torres a g i h, si no és que les dobles a h:


Us deixo algunes partides de l’Atac Porc d’exemple:


Ja per acabar, vegem unes quantes posicions, extretes de les partides del matx, a mode d’exercicis de tàctica:

1.       Blanques juguen i fan mat en 2 moviments


2.       Negres juguen i queden en clar avantatge


3.       Blanques juguen i fan mat en una jugada


4.       Blanques juguen i fan mat en dues jugades


5.       Blanques juguen i fan mat en dues jugades


6.       Blanques juguen i queden en clar avantatge


7.       Blanques juguen i queden en clar avantatge


8.       Blanques juguen i fan mat en 3 jugades


9.       Negres juguen i fan mat en 3 jugades